header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ringmus

 
   
  De ringmus of passer montanus
Ringmussen zijn echte plattelanders. Vooral als u aan de rand van een dorp woont of op een boerderij, krijgt u regelmatig ringmussen op bezoek. Ze leven in kleine groepjes. Ringmussen zitten wat strakker in het verenpak dan huismussen. Een groepje ringmussen is gemakkelijk van huismussen te onderscheiden omdat zowel mannetje als vrouwtje er hetzelfde uitzien. Ze hebben allemaal een chocoladebruine kap.
Kenmerken
Kenmerkend is ook de witte wang met het zwarte vlekje. Lengte : 14 cm.
Voedsel
Ringmussen hebben een ruime voedselkeuze, van insecten tot zaden. De jongen worden vooral gevoerd met insecten.
Wintervoedering
Ze komen graag op de voedertafel en eten brood, zaden, zonnebloempitten en keukenrestjes.
Nest
Ringmussen maken hun nest in holtes van gebouwen, knotwilgen, maar vooral in nestkasten. Beide ouders bouwen aan het nest dat gemaakt wordt van bladeren, stengels en haarwortels. Het wordt gevoerd met mos, haar en veertjes. Als tijdens het nestelen in de nestkast wordt gekeken, laten de ringmussen hun nest al snel in de steek.
Broedgegevens
Maanden april tot augustus - twee tot drie legsels - twee tot zeven bleekgrijze eieren met bruine vlekjes - broedtijd : 11-14 dagen, door beide ouders - vliegvlug : na 15-20 dagen; zelfstandig na tien tot veertien dagen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009