header Poolgebieden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Robben
aan de zuidpool
 

 

 

 
Aartsvijand van alle pinguļns is de gevlekte zeehond, die met de zeeolifant, de kreefteneter, de Weddell- en de Rossoorten de robbenbevolking van de zuidpool vormt.
De pelsrob is bijna uitgeroeid als gevolg van de beestachtige en bloederige slachtingen van de mens. De zeehondenjagers hadden het gemunt op het zachte ondervel, wat de huid leverde om kleren van te maken. Deze huiden waren in China zeer geliefd en de ladingen brachten in de havens van het Verre Oosten dan ook hoge prijzen op.
Zeeolifanten zijn de grootste vertegenwoordigers van de robbenfamilie. Deze groepen bestaan uit harems, waarvoor de mannetjes altijd bereid zijn om een robbertje te vechten. Een mannetje kan vijf tot zes meter lang worden en weegt zo’n vijf ton, maar de wijfjes zijn kleiner en lichter. Deze dieren volgen een vaststaand leefpatroon. De winter wordt op zee doorgebracht, terwijl de paring in de lentemaanden op de verlaten oevers plaatsvindt. Gedurende deze paringsperiode teren de zeeolifanten op hun vetreserves. Zeeolifanten treft men aan op de eilanden van het subpoolgebied, maar toch voornamelijk in de buurt van Zuid-Georgiė.
De Rossrob, met een nek als een kropgezwel, is een zeer zeldzaam dier dat slechts in het uiterste zuiden voorkomt.
De kreefteneter, de Weddellrob en de gevlekte zeehond zijn vrij talrijk. Wanneer ze in de rui zijn, is de huid van de kreefteneter bijna wit (zoals bij de andere robben) en vaak ziet men dan littekens, die door de tanden van de stormvis zijn toegebracht. Om adem te halen hakken de zeehonden met hun tanden gaten in het ijs, want ze moeten om de negen minuten aan de oppervlakte komen.
De gevlekte zeehond is een eenzaam levende rob, die zich voedt met pinguļns, vissen en zelfs vogels. Zijn soortgenoten eten voornamelijk schelpdieren en krill.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009