header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roek

 
   
  De roek of cortus frugilegus
De roek leeft socialer dan de zwarte kraai, al ziet hij er oppervlakkig gezien hetzelfde uit. Ze vliegen in grote zwermen uit en gaan samen eten zoeken op de velden. Ze wagen zich niet gauw in een klein achtertuintje. De roek komt alleen bij u op bezoek als u een rustige plattelandstuin heeft, met een grote boom in de buurt die een veilige, hoge rustplaats garandeert. Dan bij voorkeur nog dicht bij een roekenkolonie. Voor in de vroege morgen zijn ze present. Roeken bezoeken ook de vuilnisbelten bij steden.
Kenmerken
Anders dan de kraai heeft de roek een kale witgrijze snavelbasis. De rechtopstaande kopveren accentueren het steile voorhoofd. Lengte : 46 cm.
Voedsel
Roeken eten regenwormen, insecten, veel emelten, kevers en rupsen, maar ook wel graan, eikels en fruit.
Wintervoedering
Roeken houden ervan om botten af te kluiven. Vet en gekookt vlees vinden ze eveneens lekker.
Nest
De roekenkolonie vinden we meestal in de top van een aantal grote bomen. De nesten zijn vaak dicht bij elkaar gebouwd, al zijn er wel eens één of twee die in afzondering broeden. Ieder nest wordt door beide vogels gebouwd van takken, grassen en modder, en gevoerd met fijn plantaardig materiaal. Het mannetje brengt het voedsel in zijn keelzak mee voor het broedende vrouwtje.
Broedgegevens
Laat februari tot juni - één legsel - drie tot vijf gestippelde, groenachtige eieren - broedtijd : 16-18 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 32-33 dagen; vier weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009