header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Romantiek

 

Terug naar stromingen in de kunst >>

 
 

 

 

 

 


 

De discipline en formaliteit van het neoclassicisme konden slechts één kant van de menselijke natuur vertegenwoordigen. In de late 18de eeuw begonnen velen - geïnspireerd door schrijvers als Jean Jacques Rousseau en Edmund Burke te denken dat als je een werkelijk modern persoon was, je jezelf zou moeten bevrijden van de regels die door de maatschappij waren opgelegd en vrije uiting zou moeten geven aan emoties en verbeeldingskracht. Deze beweging werd de romantiek genoemd, een term die uit de duistere middeleeuwse mythen, de wereld van de magie en bovennatuurlijke krachten afkomstig was en die 'romances' genoemd werden, omdat ze oorspronkelijk in de alledaagse taal - Romanz (Romaans) - geschreven waren in plaats van in het Latijn.
De wortels van de romantiek waren echter gelijk met het neoclassicisme gegroeid. In de jaren 1740 bijvoorbeeld had enthousiasme voor de middeleeuwse tijden geleid tot de bouw van namaakruïnes in de tuinen van neoklassieke buitens. Dezelfde geest was ook inspiratiebron voor sensationele Gotische novellen, zoals The Castle of Otranto (1764) door de Engelse schrijver Horace Walpole (1717-1797). In Duitsland produceerden schrijvers als Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller tijdens een beweging in de jaren 1770 die Sturm und Drang werd genoemd, werken die passie en verbeelding opriepen, terwijl zij de neoklassieke waarden als rede en decorum afwezen.
Na de jaren 1780 begon de romantische stemming te overheersen - in muziek, dichtkunst, schilderkunst en architectuur. De modebewuste jonge garde mat zich een informeel gedraag aan waarbij ze hun emoties de vrije loop lieten - zelfs tot tranen toe - tijdens optredens met muziek en poëzie. Ze jubelden bij landschappen waarvan zij vonden dat die uiting gaven aan de elementaire natuurkrachten. De romantiek bleef in de kunst doorklinken tot het einde van de 19de eeuw. (foto : Beethoven, uitgeroepen als de belangrijkste voorganger van de 19de eeuwse romantische componisten )
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009