header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Romantiek en
subjectiviteit

 

Terug naar filosofische strekkingen >>

 
 

 

 

 

 


 

 

De romantiek was in veel opzichten een reactie op de Verlichting. De nadruk van de Verlichting op een mechanisch, deterministisch wereldbeeld liet weinig ruimte voor vrijheid en de creativiteit van de menselijke geest. De persoon, zijn creativiteit, zijn verbeelding en de waarde van kunst werden door romantici benadrukt - in tegenstelling tot het accent van de Verlichting op rationalisme en wetenschap.
In het Europa van het begin van de 19de eeuw, verscheurd door revolutie en oorlogen, waren de zekerheden van de Verlichting vals gebleken. Vanuit filosofisch standpunt vertegenwoordigde de romantiek een verschuiving van de zekerheden van de wetenschap naar de onzekerheden van de verbeelding - van het objectieve naar het subjectieve.

De grootste invloed op de filosofie van de romantiek had Kant, die een dermate rustig en ordelijk leven leidde dat de mensen van Koningsbergen zeiden dat ze hun klok op zijn dagritme gelijk konden zetten. De beweging van het objectieve naar het subjectieve is een gevolg van Kants idee, gepubliceerd in zijn Kritik der reinen Vernunft van 1781, dat mensen de wereld niet onmiddellijk zien, maar via een aantal categorieŽn. Kant stelde dat we niet de 'dingen zelf' waarnemen, maar dat we de wereld begrijpen vanuit ons standpunt van mens-zijn. Stel je drie personen voor die een landschap aanschouwen : een boer, een projectontwikkelaar en een kunstenaar. De boer ziet de potentie in het licht van het kweken van gewassen en vee, de projectontwikkelaar ziet de mogelijkheid om huizen te bouwen en de kunstenaar ziet subtiele kleuren en vormen. Geen van hen neemt het landschap objectief waar.

De romantische nadruk op het individu werd weerspiegeld in ideeŽn van zelfrealisatie en in de terugkeer naar de natuur. De Engelse dichter William Wordsworth (1770-1850) bijvoorbeeld dacht dat het individu de natuur direct kon bevatten, zonder de behoefte aan sociale kunstgrepen, en dat verlossing bereikt kon worden door het individu zelf in plaats van door politieke bewegingen.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009