header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Romeinse huizen

 

De Romeinen klik hier

 
Domus

De rijke Romeinen in de stad woonden in een "domus". Dat is een huis met een verdieping. Als je binnen komt, kom je eerst in het "atrium". Dat is de grote ontvangstruimte. Midden in het dak zat een gat met daaronder een bassin, waar het regen water in werd opgevangen. Er waren rondom het atrium verschillende kleinere kamertjes, de slaapkamers, keuken, eetkamer, werkkamer en kamer voor de slaven bijvoorbeeld.
Ook hadden ze vaak een tuintje. Dat was eigenlijk een binnenplaatsje met een zuilengalerij er omheen. In het midden was dan de tuin. Soms waren er nog een klein fonteintje of een paar beelden aanwezig.

Insulae

De armere Romeinen woonden in flats. Deze werden "insulae" (letterlijk: eilanden) genoemd. Deze hadden vaak 3 of meer verdiepingen. Ze bestonden uit kleine kamertjes. Een zo'n kamer was dan een woning. De kamers kregen licht door open vensters. Er zat dus geen glas of zo voor. Op de begane grond waren er vaak kleine winkeltjes. De onderste 3 verdiepingen waren van baksteen gemaakt, alles wat daarboven kwam werd van hout gemaakt. Augustus gaf als maximum-hoogte voor de "insulae" 20 meter. Trajanus bracht dat later terug tot 17 meter. Toch bleven de gevaren van de insulae groot. Instortingen en branden waren aan de orde van de dag.

 

Villa-complex

90% van de totale bevolking van het rijk leefde van en op het land. Sommige boeren leefden in kale, rieten huizen. Andere boeren en andere rijke lui bezaten een villa-complex. Zo'n villa-complex bestond uit 3 delen.

-Villa urbana. Het luxueus ingerichte woongedeelte. Net als de rijke huizen in Rome was het van alle gemakken voorzien en met de mooiste dingen versierd.
-Villa rustica. Daar woonde en werkte het personeel. Ook de stallen voor de beesten waren in dat gedeelte van het complex, evenals een ziekenhuisje en een gevangenisje.
-Opslagruimtes. Tenslotte waren er in het villa-complex opslagruimtes voor graan, olie, wijn en al die andere zaken die in het bedrijf geproduceerd werden.
 

 

De Romeinen klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009