header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roodborstje

 
   
  Het roodborstje of erithacus rubecula
De roodborst, die de nationale vogel van Groot-BrittanniŽ is, heeft zich veel intensiever verspreid over de Engelse tuinen dan over de tuinen van de rest van Europa, al komen we in eigen lang het roodborstje ook veelvuldig tegen, zelfs in achtertuintjes.
De natuurlijke woonomgeving - bos, met veel ondergroei - vinden we terug in de heggen en struiken van veel tuinen. Ze slapen meestal in de dichte begroeiing van de klimop of in dicht struikgewas.
Kenmerken
Opvallend is de oranje-rode borst, die afwezig is bij jongen. Die zijn gestippeld. De lengte is 14 cm.
Geluid
U kunt het hele jaar door de parelende zang horen. Zowel mannetjes als vrouwtjes zingen in de winter om hun voedselterritorium te verdedigen. Het krachtige lied van het mannetje begint al in december. Elk roodborstje kent honderden verschillende deuntjes. Alarmroepen zijn een herhaald en zacht 'kik' en 'tsjie'.
Voedsel
De roodborst eet voornamelijk op de grond levende insecten (vooral kevers) en slakken, wormen en spinnen. Van de herfst tot vroeg in de lente vormen wormen, fruit en bessen een belangrijk deel van zijn dieet. Zijn belangrijkste jachtmethode is goed aangepast aan de gevarieerde tuin met dichte begroeiing en tevens open stukken. Het roodborstje kijkt vanaf een lage plek, laat zich dan naar beneden vallen, grijpt een insect en vliegt weer op. Hij huppelt ook over de grond, zo nu en dan even stilstaand om de bewegende prooi te observeren.
Wintervoedering
Meelwormen zijn een echte traktatie. Verder eten roodborstjes allerlei restjes, brood, aardappelen, vlees en vet.
Nest
Roodborstjes vormen al vanaf december een paar. Meestal komt het vrouwtje naar het territorium van het mannetje. Paren en nestelen gebeuren eerder als de roodborstjes goed gevoerd zijn en in goede conditie verkeren. Een met haar gevoerd nest van mos en bladeren wordt gebouwd in een boomspleet of in voorwerpen als lege blikken of brievenbussen. Het mannetje voedt de eerste generatie als het vrouwtje al een tweede legsel heeft.
Broedgegevens
Maanden april tot juli - twee legsels - vijf of zes gespikkelde wit-blauwachtige eieren - broedtijd : 14 dagen (vrouwtje ) - vliegvlug : na 13-14 dagen; drie weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009