header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roos

 

Bloemen en planten overzicht >>

 

A. Grootbloemige rozen
Hiertoe behoren de theehybriden. Hun oorsprong is een kruising tussen de Chinese theeroos en de Bourbonroos.
Het kenmerk is dat er 1 bloem per stengel verschijnt. Dit zijn eveneens prachtige snijbloemen.
De planten zelf vragen een goede bemesting.
Sommige variŽteiten bieden goed weerstand tegen ziekten.

B. Trosrozen
Hiertoe behoren de Polyantharozen en de Floribundarozen. Kenmerk is dat er meerdere bloemen op 1 stengel staan. Dit maakt hen zeer geschikt voor grotere groepen aanplantingen in rozenperken. Een groot voordeel is dat de meeste rassen doorbloeiend zijn en vrij resistent tegen ziekten. De plantafstand mag iets dichter zijn, dit geeft een bijzonder groepseffect.

C. Heesterrozen en parkrozen
Heesterrozen en parkrozen worden aangeplant in groep of ook als solitair. Ze worden doorgaans hoger dan de gewone struikrozen.

Hier heb je twee mogelijkheden:

- Heesterrozen botanisch van oorsprong;
Deze groep wordt geplant voor zijn rijke bloei en rozenbottels, mooie doornen (stekels), als afsluiting, talud- of massiefbeplanting.

- Heesterrozen die herbloeiend zijn;
Deze herbloeiende rassen zijn het interessantst in of tussen beplantingen, in massieven of als solitair in een gazon. Deze heesterrozen worden doorgaans boven 1 m hoog en bloeien van eind juni tot aan de vorst.

D. Bodembedekkende rozen
Deze rozen worden gebruikt als bodembedekking, onderbeplanting of daktuinen en zijn weelderig van groei.

E. Miniatuurrozen
Miniatuurroosjes bloeien hevig en langdurig, vanaf juni tot aan de vorst. Deze roosjes zijn te gebruiken als randbeplanting, voor bloemperkjes, op de vensterbank of als potplant bij tafelversiering.

F. Klimrozen
Dit zijn rozen met lange tot zeer lange takken, die ondersteund of geleid moeten worden. Ze zijn wel of niet doorbloeiend, met halfgevulde tot gevulde bloemen.
Klimrozen moeten goed worden bemest en de heel oude takken worden best eens verjongd om ook onderaan de klimmer een rijke bloei te verzekeren.
Stamrozen zijn rozen die op een rechte wilde rozenonderstam zijn geoculeerd.
Naast de theehybriden en trosrozen op stam bestaan er ook treurstamrozen.
Sommige kwekerijen bieden ook de zogenaamde Engelse rozen aan, geselecteerd door David Austin (zie foto bovenaan).  Deze rozen zijn een kruising tussen oude historische rozen en modernere rozen. Ze bieden een gevulde bloeiwijze met vaak een sublieme geur.
Ook de romanticarozen van de Franse veredelaar Meilland zijn de moeite waard.
Vermeldenswaard zijn ook de Moschatahybriden (muskusrozen), een reeks van doorbloeiende heesters, geselecteerd door Rudy Velle (Oudenburg).

Om dit overzicht een enigszins een volledig karakter te geven vernoemen we de zuiver botanische soorten, oude rozelaars, alba rozen, gallicarozen, damascenarozen, centifoliarozen, noisetterozen, bourbonrozen, Chinese theerozen, rugosahybriden en liaanrozen.

Eigenlijk is de roos als plant helemaal niet zo moeilijk. Mits een kleine verzorging en het uitkiezen van de juiste standplaats, heb je jarenlang geniet van deze prachtige bloemen. Vele rozen doen ook dienst als snijbloemen of kunnen in knopvorm worden gedroogd.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009