header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Ruimteonderzoek 2

 
   
Hoe groot en krachtig zijn telescopen van astronomen ? De grootste telescoop van tegenwoordig bevindt zich in Rusland. Hij heeft een spiegel van zes meter doorsnede en men kan er objecten aan de uiterste rand van het thans bekende universum mee waarnemen. Op Hawaii is een grotere telescoop (spiegeltelescoop) in aanbouw, met een spiegelmiddellijn van tien meter. De grootste radiotelescoop - men vangt daar radiogolven in plaats van licht mee op - is de Arecibotelescoop van Puerto Rico. De ontvangstschijf heeft een doorsnede van niet minder dan 305 meter.
Wie was de eerste mens in de ruimte ? Dat was de Russische kosmonaut Yoeri Gagarin, die de eerste bemande ruimtevlucht uitvoerde. Hij werd de ruimte in geschoten met de ruimteschip Vostok I, op 12 april 1961, en maakte toen één omloop om de aarde eer hij één uur en 48 minuten later weer op aarde landde.
Wie was de eerste vrouw in de ruimte ? De eerste ruimtereizigster was de Russische kosmonaute Valentina Teresjkova. Zij maakte een drie dagen durende vlucht aan boord van het ruimteschip Vostok VI in juni 1963. In die drie dagen voltooide ze 48 omlopen om de aarde.
Wie was de eerste mens die voet op de maan zette ? Dat was de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, op 21 juli 1969. Toen hij uit de maanlander van het Apollo 11-ruimteschip stapte en voet op de maan zette, zei hij 'dat is maar een kleine stap voor een mens, maar een gigantische sprong voorwaarts voor de mensheid'. Armstrong werd korte tijd later gevolgd door Edwin Aldrin.
Wat is het gevaarlijkste deel van een ruimtevlucht ? Astronauten en kosmonauten lopen het meeste gevaar tegen het einde van hun ruimtevlucht. Als een ruimteschip uit de ruimte terugkeert, schiet het met enorme snelheid voort. Als men nu de bovenste lagen van de aardse dampkring binnenvliegt, wordt het ruimteschip door de wrijving als gevolg van die grote snelheid zeer heet. Zo heet dat het voldoende zou zijn om het ruimteschip roodheetgloeiend te maken en de bemanning binnenin te doden. Om het vaartuig toch relatief koel te houden en de astronauten te beschermen heeft een ruimteschip een hitteschild aan de voor/onderzijde. Het ruimteschip moet de atmosfeer echter binnenschieten met het hitteschild naar voren, anders verbrandt het.
Wanneer ging het eerste ruimteschip de ruimte in ? De eerste raket die door de atmosfeer heen in de ruimte kwam, was een Amerikaanse raket die in 1949 werd afgevuurd. Maar het eerste werkelijke ruimtevaartuig was de eerste satelliet of kunstmaan, die een baan om de aarde zou beschrijven. Dat was de Russische kunstmaan Spoetnik I, die op 4 oktober 1957 gelanceerd werd. De satelliet had mens noch dier aan boord. Wel toestellen die per radio allerlei informatie naar de aarde stuurden.
Hoe snel beweegt een ruimtevaartuig zich voort ? Om de maan of één der planeten te kunnen bereiken moet het ruimteschip (aanvankelijk meer raket) de aarde verlaten met een snelheid die men ontsnappingssnelheid noemt (ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde). Dat is elf kilometer per seconde, ongeveer 40.000 km. per uur, een snelheid waarmee je in één uur langs de evenaar om de aarde kunt vliegen. Die snelheid wordt hoog boven de aarde bereikt en daarna schiet het ruimteschip voort op weg naar zijn bestemming. Als via de raket de vereiste snelheid niet gehaald wordt, valt het ruimteschip ofwel terug op aarde of komt het in een baan om onze planeet.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009