header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De necropolis van Sakkara

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

Sakkara is een van de belangrijkste overblijfselen van het oude Egypte, zowel vanuit toeristisch als vanuit archeologisch standpunt. Deze antieke necropolis was de begraafplaats voor de inwoners van de nabij gelegen stad Memphis en ligt 20 km ten zuidwesten van Caïro. Het is met een oppervlakte van 10 km≤ de grootste necropolis van Egypte, en het was hier dat de farao's zich ten tijde van het Oude Rijk lieten begraven.

sakkara Sakkara is in feite het grootste openluchtmuseum van het land. In de dodenstad bevinden zich meer dan 15 piramiden, waarvan de grote trappiramide van Djoser de belangrijkste is. Ook farao's als Oeserkaf (stichter van de 5de dynastie) Unas (5de dynastie) en Teti (6de dynastie) hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Sakkara werd zo'n 5000 jaar geleden gesticht door Koning Menes. Door de eeuwen heen is hier gebouwd; van het oude Egypte tot in de Christelijke tijd.

Piramide van Djoser

piramide van Djoser De getrapte piramide van koning Djoser is het oudste en meest bekende stenen monument uit de geschiedenis. Het graf is rond 2700 v. Chr. gebouwd door Imhotep, de eerste bekende architect. Deze hoofdarchitect van de farao werd uit waardering voor zijn werk gelijkgesteld met een god. Waarschijnlijk was het niet zijn bedoeling om een piramide te bouwen. Eerst werd een klassieke mastaba gebouwd, die vervolgens enkele malen verhoogd werd, totdat het geheel eruitzag als een piramide met zes treden. De trappen geven de weg aan waarlangs de farao het dodenrijk binnen zou gaan, waarmee de piramidevorm een symbool werd van de samenkomst van de overleden farao met de zonnegod Re. De 61 meter hoge piramide heeft een grondoppervalkte van 121 bij 109 meter en domineert het gehele complex, dat 544 bij 277 meter groot is. De trappenpiramide was met de ruim 10 meter hoge kalkstenen wal met diverse misleidende ingangen een magnifiek bastion.
Rondom de piramide zie je een groot aantal mastabaís (graven) van edelen en gouverneurs uit de 1ste dynastie. In de graven zijn fraaie reliŽfs te zien die een goed idee geven van het dagelijkse leven in het oude Egypte.

Piramide van Teti

Deze bevindt zich in het noordoosten van Sakara's dodenstad. Teti was de eerste farao van de 6de dynastie. Zijn laatste rustplaats had een oorspronkelijke hoogte van 52 meter, maar lijkt nu meer op een berg puin dan op een piramide.

hiŽroglief van en rituele slachting Piramide van Unas

Unas was koning in de 5de dynastie, de laatste van het Oude rijk. Zijn piramide ligt aan de zuidkant van het Dosjer-complex. Oorspronkelijk had zijn graf een hoogte van 43 meter, maar door eeuwenlange erosie rest nu nog maar amper de helft. In deze piramide werden de binnenmuren voor het eerst versierd met hierogliŽfen

 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009