header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

San Marino

 

Terug naar overzicht Europa >>

 

 

 

 

San Marino  (Repubblica di San Marino), republiek op het Apennijns Schiereiland, een enclave tussen de Italiaanse provincies Forlž en Pesaro, 61 km2, met 24.335 inw. (402 inw. per km2); hoofdstad: San Marino. Munteenheid is de Italiaanse lire. Nationale feestdag is 3 september, de dag waarop volgens de legende in 301 de stad San Marino gesticht werd.

Het grondgebied wordt ingenomen door een uit kalksteen bestaand gebergte (de Monte Titano) met drie steile pieken van ca. 750 m hoogte; de rest is heuvelachtig, met talrijke riviertjes en verspreid enkele kleine dorpen. De bevolking is vnl. rooms-katholiek. Italiaans is de officiŽle taal.
De wetgevende macht is in handen van een Grote en Algemene Raad (Consiglio Grande e Generale) van 60, voor vijf jaar gekozen leden, de uitvoerende macht in die van twee, voor zes maanden uit de Grote Raad gekozen 'Capitani Reggenti', samen met het 'Congresso di Stato', dat tien leden heeft.
Vrouwen hebben sedert 1960 actief en sedert 1974 passief kiesrecht. Ook de in het buitenland wonende Sanmarinezen (ca. 11.000) hebben stemrecht en kunnen bij verkiezingen op kosten van de politieke partijen naar San Marino komen. Er zijn een christen-democratische partij, een sociaal-democratische partij, een links-socialistische partij, een communistische partij en een rechts 'comitť voor de verdediging van de republiek'. Het grondgebied is verdeeld in negen gemeenten. San Marino is (sinds 1992 volwaardig) lid van de Verenigde Naties en van enkele van haar suborganisaties en van de Raad van Europa. De betrekkingen met ItaliŽ, waarmee het een douane-unie onderhoudt, zijn geregeld in een verdrag van 1862 (hernieuwd in 1939 en regelmatig herzien tussen 1942 en 1985).
De economie steunt op de verkoop van postzegels en munten en toerisme. Daarnaast wordt landbouw bedreven, die vnl. wijn, graan, kaas en olijfolie levert. Er is een honderdtal kleine handwerkbedrijven, waar hoofdzakelijk keramiek gemaakt wordt. Door het zeer milde belastingklimaat heeft het kleine landje een grote aantrekkingskracht op veel rijke Italianen.
Geschiedenis
San Marino, de oudste republiek van Europa, werd volgens de legende op 3 sept. 301 gesticht door de Dalmatische steenhouwer en christen Marino, nadat deze met zijn vrienden voor vervolging door de Romeinen gevlucht was. Het behoorde eerst tot het exarchaat van Ravenna, daarna tot het Frankisch-Longobardische rijk, verkreeg gemeentelijke zelfstandigheid en stelde zich midden 13de eeuw onder bescherming van de hertogen van Montefeltro en Urbino. Bij de inlijving van Urbino in de Kerkelijke Staat (1631) werd de onafhankelijkheid van San Marino erkend. Ook Napoleon I nam het staatje in bescherming, dat na de Restauratie een vrije staat onder pauselijke bescherming bleef. In 1849 verleende het asiel aan Garibaldi. In de Tweede Wereldoorlog was San Marino neutraal, werd niettemin door de Duitsers in nov. 1943 bezet en in 1944 door de Britten gebombardeerd, maar leed weinig schade. Het fascistische bestuur werd in 1943 omvergeworpen. Tot 1957 werd San Marino geregeerd door een communistische/links-socialistische regering, daarna door een sociaal-democratische/onafhankelijk socialistische. In 1971 werd een regering van christen-democraten en socialisten gevormd. In 1976 brak een langdurige crisis uit toen de socialisten de samenwerking opzegden en in 1978 werd een regering gevormd van socialisten, sociaal-democraten en communisten. In 1988 gingen de christen-democraten en de communisten een coalitie aan. Begin 1994 kwam een coalitieregering tot stand tussen christen-democraten en socialisten.


Telefoongids San Marino
Postcodes
San Marino

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009