header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De schachten in de grote piramide.

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

In April 1993 kreeg een team van het Duitse archeologische instituut in Cairo (o.l.v. Rudolf Gantenbrink) de opdracht om de ventilatie in de grote piramide te verbeteren. Gantenbrink stuurde een geavanceerde robot (de UPUAUT, uitgerust met een camera) in de schachten van 20 bij 20 centimeter en een koker in de koningskamer werd met succes ontstopt. Tevens werd er meteen een ventilator in geïnstalleerd. Gantenbrink verplaatste zijn werkzaamheden ook naar de Koninginnekamer (in 1872 had een Britse ingenieur ook hier 2 afgesloten kokers ontdekt) en was de robot gaan gebruiken voor eigen onderzoek; het zeer nauwkeurig opmeten van de kokers.

Als eerste stuurde hij zijn robot in de noordelijke schacht. Na korte afstand maakte de koker een knik naar het westen; daarna opnieuw een scherpe bocht terug , omhoog en naar het zuiden; als gevolg van een hindernis op de vloer durfde Gantenbrink zijn robot niet verder te laten te rijden. De UPUAUT werd vervolgende in de zuidelijke schacht gereden. Na 2,10 m horizontaal begon de robot met een hoek van 40° omhoog te gaan; na 39 m reed de robot over een metalen plaat en na 62 m volgde de sensatie. Het voertuigje kon niet verder doordat een kalkstenen plaat met twee handgrepen de weg versperde. Het lukte de robot wel om een laserstraal onder de plaat door te richten. Mede gezien de positie van deze 'deur', 24 meter van de buitenkant en 19,5 meter boven de koningskamer duidde alles op het bestaan van een verborgen kamer. De laatste 5 meter voor de 'deur' is er een overgang van ruw behouwen kalksteen naar glad gepolijste witte kalksteen. Van de twee handgrepen is er één afgebroken. Het afgebroken stuk werd al eerder in de nauwe doorgang van 20 bij 20 centimeter door de robot waargenomen.

Een kijkje...

Gantenbrink voelde zich als een Carter (die het graf van Tutankhamon vond) en zocht zelf de publiciteit met zijn ontdekkingen. De Egyptische autoriteiten in Giza, die de informatievoorziening onder hun hoede hebben waren zo boos op hem dat hij verdere toegang tot de grote piramide sindsdien is ontzegd.

 

 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009