header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Scheefkelk

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
De scheefkelk of het plantengeslacht Arabis (afleiding onzeker; v. ArabiŽ?) uit de Kruisbloemenfamilie. Er zijn ca. 100 soorten, voorkomend op het noordelijk halfrond; vele horen in de bergen thuis.
De ruige scheefkelk (A. hirsuta) komt ook in Nederland en BelgiŽ voor, vooral op zand- en kalkgrond. Deze 30-90 cm hoge, meestal ruwbehaarde, overblijvende plant heeft een wortelrozet van bijna gaafrandige bladen, 5 mm lange witte kroonbladen (mei-juni) en tegen de trosspil aangedrukte hauwen. In BelgiŽ komen in de Kalkstreek nog twee andere, Midden-Europese soorten voor, nl. A. muralis en A. pauciflora. Sommige soorten worden als tuinplant geteeld, het meest algemeen is de randjesbloem of rijstebrij (A. caucasica). Deze uit Zuid-Europa en Aziatisch Turkije afkomstige, 10-40 cm hoge, zodevormende plant wordt veel in rotstuinen en als perkafscheiding toegepast. Deze soort heeft een wortelrozet van grofgetande bladen en 10-15 mm lange witte kroonbladen.
De zandscheefkelk (Cardaminopsis arenosa) is een soort uit het verwante geslacht Cardaminopsis. Deze komt in Nederland zeldzaam voor in het Rijngebied, elders is de soort adventief. Het is een 10 tot 50 cm hoge, ruwbehaarde plant met een wortelrozet van liervormige, veerspletige bladeren. De bloemen zijn lila of wit (april-sept.).
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009