header insecten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Schorskevers

 
   Schorskevers zijn kevers die meestal maar enkele millimeters groot zijn. Hun larven voeden zich met de schors, de bast of het hout van bomen. Ze kunnen zoveel schade veroorzaken dat de boom volledig afsterft. Men kan aan de oppervlakte van het hout vaak de ondiepe gangen zien die zich in het hout vertakken. Dit zijn duidelijke sporen van een schorskever.
Onder de schorskevers is de letterzetter de gevaarlijkste. Deze ongeveer 4-6 mm lange kever heeft een cilindervormig lichaam. Zijn kop met korte voelsprieten, die in een kleine knots eindigen, wordt door de borst bedekt.


Het gangenstelsel van de letterzetter heeft een heel kenmerkend patroon. Eerst legt het vrouwtje onder de boomschors talrijke gangen aan die in kleine zijnissen eindigen. In alle nissen legt ze een ei.
Uit deze eitjes ontstaan de larven. Deze beginnen ook in het hout eten zodat er steeds bredere gangen ontstaan. Deze gangen eindigen in de poppenwieg. Hier komen de kevers uit, zij doorboren het schors om zich te bevrijden. De gaatjes die op deze wijze ontstaan zien eruit alsof ze met een jachtgeweer gemaakt zijn. Dit hele proces vanaf het leggen van de eitjes tot het uitkomen duurt in totaal meerdere weken.
Alleen in Midden-Europa komen er al meer dan 100 soorten voor. Met hun geknaag veroorzaken ze veel schade in onze bossen. Aan de hand van de verschillende typen gangenstelsels kan men de keversoorten onderscheiden.
Tot de vijanden van de schorskever behoren vooral de spechten, de boomklevers en de libelles; zij jagen op de kevers als ze de bomen hebben verlaten. Ook andere keversoorten wachten in de geboorde gangen en bij de boorgaatjes de letterzetter op.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009