header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Sijs

 
   
  De sijs of carduelis spinus
Een nieuwe bezoeker van de tuin, de laatste dertig jaar, is de sijs. Het is een kleine vink met de acrobatische eigenschappen van een pimpelmees. Hij zoekt voedsel aan het eind van dunne takjes, waar hij ondersteboven hangt, terwijl hij de zaden uit de berken en elzenproppen peutert (het favoriete voedsel van de sijs). De sijs werd destijds misschien naar de tuinen gelokt doordat er sierbomen zoals de cypres, geplant werden. Hij is nu een regelmatige wintergast en komt pas naar het wintervoer als de natuurlijke zaadoogst is uitgeput. Drinken uit de vijver gebeurt vaak groepsgewijs.
Kenmerken
Het vrouwtje is groengeel, met donkere strepen aan de onderkant. Het mannetje heeft een zwarte kop en bef, is minder gestreept en meestal helderder gekleurd. Lengte : 12 cm.
Voedsel
Sijsjes halen de zaden uit spar- en dennenappels en zoeken voedsel in elzen, berken, iepen en distels. Aan de opgroeiende jongen worden insecten gevoerd.
Wintervoedering
Pinda's, vet en een verscheidenheid aan zaden.
Nest
Het vrouwtje bouwt het stevige, compacte nest van kleine, bemoste takjes en voert het met wortels, haar en veertjes. Het zit meestal aan het eind van een tak. Door de aanplant van veel naaldhout in Europa is de soort behoorlijk toegenomen.
Broedgegevens
Maanden mei tot augustus - twee legsels - drie tot vijf roodgestreepte, lichtblauwe eieren - broedtijd : 12 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na vijftien dagen; tijd tot zelfstandigheid is niet bekend.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009