header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Sneeuwklokje

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Het geslacht Galanthus (v. Gr. gala = melk, anthos = bloem) telt ca. tien soorten, hoofdzakelijk in Zuid- en Oost-Europa. Het geslacht is verwant met het geslacht Leucojum (zie lenteklokje), maar verschilt daarvan doordat de buitenste bloemdekbladen tweemaal zo lang zijn als de binnenste.
Het sneeuwklokje hoort thuis in Midden- en Zuid-Europa en wordt zeer veel geteeld. In de bloembollenteelt wordt het tot het bijgoed gerekend. De bolletjes zijn giftig. Op veel plaatsen buiten het oorspronkelijk areaal (ook in Nederland en België) is de plant verwilderd en soms geheel ingeburgerd. Een andere soort uit hetzelfde geslacht, G. elwesii, uit de Balkan en Aziatisch Turkije, wordt ook als tuinplant geteeld. G. elwesii is van het sneeuwklokje te onderscheiden door de bredere bladeren en de grotere bloemen (febr.-maart), die twee groene vlekken hebben op de buitenzijde van de binnenste bloemdekbladen. De bloemen van het sneeuwklokje (febr.-maart) hebben slechts één groene vlek. Het sneeuwklokje en G. elwesii zijn ideale bolgewasjes voor verwildering, dwz. dat zij jaren achtereen op dezelfde plaats kunnen blijven staan. Zij breiden zich dan tot grote pollen uit.

Het sneeuwklokje en G. elwesii staan het liefst in de zon of halfschaduw in een humusrijke bodem. In september/oktober worden de (giftige) bolletjes op zes tot acht cm diepte, ongeveer 5 cm uit elkaar en in groepjes bijeen geplaatst. De bladeren moeten na de bloei de gelegenheid krijgen om af te sterven; maai bij sneeuwklokjes die in een gazon staan, het blad dus pas af als het vergeelt. De planten kunnen vermeerderd worden door in juli/augustus de bollen te rooien en grote klisters uit elkaar te nemen. Planten die op een geschikte plaats staan, zullen zich door zaad ook kunnen vermeerderen.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009