header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Solomon eilanden

 

Terug naar overzicht AustraliŽ >>

 

Solomoneilanden (officieel: Solomon Islands), monarchie binnen het Gemenebest van Naties en eilandengroep in de Grote Oceaan, 27.556 km2, met 366.000 inw. (13 per km2); hoofdstad: Honiara. Munteenheid is de Solomon Islands dollar (SI-dollar). Nationale feestdag is 7 juli, onafhankelijkheidsdag.
 

Click here to Close this window

Pelau beach, Ontong Java1. Fysische geografie
De groep bestaat uit de eilanden Guadalcanal, Malaita, San Cristobal, New Georgia, Santa Isabel en Choiseul; de kleinere Florida- en Russellgroepen; de Shortland-, Mono (of Treasury)-, Vella La Vella-, Kolombangara-, Ranongga-, Gizo- en Rendova-eilanden; naar het oosten, Santa Cruz, Tikopia en de Ref- en Duff-groepen, Rennell en Bellona in het zuiden; Ontong Java of Lord Howe in het noorden en talrijke kleine eilanden. De eilanden zijn ten dele van vulkanische oorsprong en bestaan deels uit koraal. De meeste zijn bergachtig (hoogste punt ruim 3000 m) en met dichte wouden bedekt.

PFnet Hutuna Committee2. Bevolking
De bevolking bestaat voor 94, 2% uit MelanesiŽrs; er zijn minderheden van MicronesiŽrs en PolynesiŽrs. Daarnaast wonen er kleine groepen Europeanen en Chinezen. De natuurlijke bevolkingsaanwas is hoog (3,4%). Het eiland Malaita is het dichtstbevolkt. Engels is de officiŽle taal; de omgangstaal is pidginengels. Verschillende christelijke denominaties hebben de meeste aanhangers (34% anglicanen, 19% katholieken, 38% diverse protestantse kerkgemeenschappen). Hier en daar komt animisme voor.

3. Bestuur en samenleving
De staatsvorm is die van een constitutionele monarchie met de Britse vorst(in) als staatshoofd, die vertegenwoordigd wordt door een gouverneur-generaal. Het parlement, de Legislative Assembly, telt 47 leden. Uit hun midden wordt een premier en de regering gekozen. De belangrijkste politieke partijen zijn de Group for National Unity and Reconciliation, de People's Alliance Party (PAP), de United Party (UP) van ex-premier P. Kenilorea en de Liberal Party van B. Ulafa'ahu.
Het land is administratief onderverdeeld in vier provincies. De staat is lid van de Verenigde Naties.

4. Economie
De economische betekenis van de eilanden is gering. De landbouw wordt in de eerste plaats voor het eigen levensonderhoud bedreven. Daarnaast worden op plantages handelsgewassen als kopra, cacao, rijst en palmolie verbouwd. De visserijsector is vooral belangrijk voor de export (in 1993 30% van de exportopbrengsten). Op Guadalcanal komen goud, zilver en koper voor, op Bellona fosfaat en op Choiseul en Santa Isabel nikkel. Een Australische en een Japanse firma hebben een licentie voor de exploitatie van bauxiet gekregen. Ingevoerd worden voedingsmiddelen, bouwmaterialen, textiel, landbouwmachines en aardolieproducten. De belangrijkste exportproducten zijn vis (vooral tonijn) en hout. Daarnaast worden kopra, cacao, palmolie en palmpitten geŽxporteerd. Voornaamste handelspartners zijn AustraliŽ, Japan, de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ.
Alleen op de grotere eilanden bestaat een goed wegennet. Het verkeer tussen de eilanden wordt onderhouden door een staatsscheepvaartbedrijf. Solomon Islands Airways onderhoudt het binnenlandse vliegverkeer. Met AustraliŽ, Hong Kong en Japan worden regelmatige scheep- en luchtvaartverbindingen onderhouden.

5. Geschiedenis
Image:Solomon_Islands_coat_of_arms_small.jpgDe eilanden werden in 1568 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alvaro de MendaŮa de Neyra ontdekt. In 1885 werden ze opgedeeld tussen Duitsland en Groot-BrittanniŽ en na de Eerste Wereldoorlog werd AustraliŽ door de Volkenbond benoemd tot toezichthouder op het Duitse deel. De Japanners voerden in 1942 een invasie uit en er werd vervolgens langdurig en zwaar gevochten. Na de oorlog werden de eilanden een Brits protectoraat. In 1960 werd een wetgevende raad geÔnstalleerd en in 1976 kregen ze intern zelfbestuur. Op 7 juli 1978 kregen de eilanden volledige onafhankelijkheid binnen het Gemenebest van Naties. De in 1977 gevormde Independent Party van Peter Kenilorea (later United Party geheten) won de eerste verkiezingen. De relatie met de Verenigde Staten was in de jaren tachtig gespannen in verband met Amerikaanse kernbewapening in de Grote Oceaan en conflicten over visserijrechten. De steun van de Solomoneilanden aan de opstandelingen op het eiland Bougainville leidde in 1992 tot een kortstondige aanval door Papoea-Nieuwguinese troepen, die later door premier Winti van Papoea-Nieuw-Guinea werd betreurd. In juni 1993 werd Francis Billy Hilly tot premier gekozen.
In okt. 1994 werd hij echter alweer ontslagen door gouverneur-generaal Pitakaka, omdat hij niet meer over een meerderheid in het parlement zou beschikken. In okt. versloeg de vroegere premier Mamaloni de vroegere gouverneur-generaal Sir Baddeley Devesi. In juni 1996 sloten de Solomoneilanden en Papoea-Nieuw-Guinea een akkoord over samenwerking tussen de veiligheidstroepen van beide eilanden.

Telefoongids Solomon Eilanden
Postcodes Solomon Eilanden

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009