header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Specht

 
   
  Met uitzondering van AustraliŽ en de omringende eilanden, Madagaskar en de poolgebieden, komen spechten overal ter wereld voor. Ze leven overwegend in bossen en steppen. Enkele soorten zijn aan de mens gewend en nestelen ook in parken.
Spechten zijn uitstekende klimmers. Hij heeft poten die voorzien zijn van twee naar voren en twee naar achteren gerichte tenen. Hierdoor kunnen ze zich goed vastgrijpen aan boomstammen en ondervinden ze ook geen problemen als ze klimmen. Verder biedt de krachtige staart met zijn stugge veren ook steun.
Je kunt de specht de hele dag horen roffelen als hij de boomschors zorgvuldig onderzoekt. Onder de boomschors bevinden zich insecten en met zijn kleverige, dunne tong kan hij zelfs de kleinste insecten oplikken. In de winter nemen spechten ook genoegen met zaden en noten. Ze communiceren met elkaar door middel van klopsignalen.
Hun nest maken de spechten meestal door met hun krachtige snavel in een boomstam te hakken. Ze leggen 5-6 witte, glanzende eieren. De ouders broeden en voederen gezamenlijk. Wanneer de jongen kunnen vliegen verlaten ze het nest.
In Europa komen onder andere de bonte specht, de zwarte specht (de grootste, Europese specht), de kleine bonte specht en de groene specht voor. Een bijzondere eigenschap van de groene spechten is dat ze vooral op de grond naar voedsel zoeken. Ze voeden zich hoofdzakelijk met mieren. (foto : groene specht)
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009