header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Sperwer

 
   
  Sperwers of accipiter nisus, zijn oorspronkelijk vogels van open bosgebieden, maar ze komen steeds meer voor in stad of dorp. Plotseling overvallen ze de tuinvogels, die snel een goed heenkomen zoeken. Niet iedereen vindt dat leuk, maar de sperwers hebben geen negatieve invloed op de tuinvogelstand. Als u uw voedertafel niet ver van dicht struikgewas zet, dan hebben de gezonde vogels een goede kans om te vluchten. Een dichte meidoornstruik is daarbij favoriet, want sperwers zijn drieste achtervolgers.
Kenmerken
De bovenzijde van het mannetje is blauwgrijs. De onderzijde is oranje gestreept. Het beduidend grotere vrouwtje en de jongen hebben een bruine bovenkant en bruine strepen aan de onderzijde.
Geluid
De roep bestaat uit een schel 'kek-kek-kek' in de buurt van het nest.
Voedsel
Sperwers vangen alleen vogels, geen muizen. Het mannetje vangt vooral kleine vogels zoals mussen, mezen en vinken. Het grotere wijfje jaagt op merels en spreeuwen, maar slaat ook kievitten en turkse tortels.
Nest
Er wordt een ondiep nest gebouwd in een boomvork, soms op een verlaten duivennest. Het wordt gevoerd met dunnen twijgen en bladeren. De eieren komen niet tegelijk uit maar in legvolgorde. Bij voedselschaarste sterft het kleinste jong.
Broedgegevens
Maanden mei tot juli - 1 legsel - vier tot zes blauwgroene eieren met roodbruine vlekken - broedtijd van 33 tot 35 dagen (enkel het vrouwtje) - vliegvlug 24-30 dagen, 20 tot 30 dagen later zelfstandig.
Plukplaats
Sperwers gebruiken vaste plukplaatsen, meestal verstopt onder overhangende takken.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009