header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Spondylitis Ankylopoetica (SA)

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Algemeen
De oude benaming Ziekte van Bechterew wordt heden meer vervangen door de term Spondylitis Ankylopoetica (SA).
SA treft mannen sterker dan vrouwen (verhouding 2,5 op 1).
De ontsteking begint meestal onderaan de ruggengraat of in het bekken (sacro-iliacaal gewricht). De verbinding tussen het heiligbeen en het bekken vertonen bij SA meestal de eerste radiografische afwijkingen.
De ruggengraat bestaat uit een aaneenschakeling van beenderen, de ruggewervels. Daar waar de ruggewervels elkaar raken zijn er gewrichten. De ontsteking begint aan de randen van deze gewrichten.
Als gevolg van deze ontsteking wordt er littekenweefsel gevormd dat de ruimte tussen twee beenderen (bijvoorbeeld wervels) opvult. Zo geraakt het gewricht verstijfd. Het litteken-weefsel kan uiteindelijk tot bot omgevormd worden. Het zal dan de ruimte tussen de twee beenderen innemen. Het gewricht is daardoor versteven: de twee beenderen vormen nu als het ware ťťn been. Gebeurt dit in extreme, veeleer zeldzame, gevallen over het ganse verloop van de ruggengraat, dan spreekt men in medische kringen over een bamboo spine of over een bamboe wervelzuil. Uiteraard is deze wervelkolom in geen enkele richting meer te mobiliseren.
SA veroorzaakt soms de typische verstijving van de nek en de rug. Door de verstijving heeft de patiŽnt de nijging een voorovergebogen houding aan te nemen.
De ziekte is erfelijk, gecorreleerd met een positieve HLA b 27. Een positieve HLA b 27 betekent dat men voorbeschikt is voor de ziekte. Deze voorbeschiktheid is erfelijk maar betekent niet dat men die ziekte ook zal krijgen.
De ontsteking gaat meestal gepaard met veel pijn en bewegingsbeperking. De patiŽnt klaagt van chronische pijn. Hij wordt in de vroege ochtend dikwijls wakker van de pijn en de stijfheid.

Gewrichten
Meestal zijn het de gewrichten van de rug en het bekken die aangetast worden.
Bij enkele andere patiŽnten zijn ook de heupen en de schouders aangetast. Bij enkele zeldzamen mensen zijn er ook andere gewrichten betrokken: knieen, enkels...

Behandeling
Voor deze aandoening zijn geen specifieke geneesmiddelen bekend (buiten Salazopyrine in sommige gevallen).
De behandeling berust op drie pijlers: pijnstillers, ontstekingsremmers, kinesitherapie en een intensieve oefentherapie.
Het oefenboekje, uitgegeven door de Vlaamse Vereniging voor Bechterew-PatiŽnten vzw (VVB), is een nuttig hulpmiddel zowel voor de kinesitherapeut als voor de patiŽnt. Het bevat naast informatie tal van oefeningen specifiek gericht naar de SA-patiŽnt.
Dagelijks gedurende een tien minuten oefenen kan dikwijls volstaan de beweeglijkheid te behouden. Zachte sporten als zwemmen, wandelen, Tai Ji, yoga en badminton, kunnen heel wat helpen.
De behandeling is van groot belang om een verstijving in een slechte stand te voorkomen.
Wanneer de heupgewrichten erg aangetast zijn kan eventueel een heupvervangingsoperatie (plaatsen van een heupprothese, kunstheup) overwogen worden.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009