header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Steenarend

 
   
  Deze roofvogel komt voor op het hele noordelijk halfrond, van de pool tot Mexico in Midden-Amerika, de Sahara in Afrika, en zelfs de Himalaya in AziŽ. De noordelijke populaties van de steenarend verkiezen wel om 's winters naar het zuiden te trekken.
De steenarend is een vogel, die een voorkeur heeft voor bergachtige gebieden in steppen, savannes en zelfs woestijnen. Hij nestelt zich op kliffen of in hoge bomen op berghellingen.
Voortplanting
Zowel de mannetjes- als de vrouwtjesarend bouwen het grote takken nest. Deze bevindt zich in een rotswand. Vaak worden deze meer dan 100 jaar gebruikt door verschillende opeenvolgende paren.
Het wijfje legt meestal 2 eieren, maar het kan ook dat het er slechts 1 is, of zelfs 3. Deze eieren worden dan gebroed, ongeveer 44 dagen lang. Wanneer dan 'het' moment aangebroken is, breekt het jong het ei open, met een knobbel op zijn bek (eitand). Het mannetje brengt het eten aan tijdens de nest periode. De "vliegopleiding" van de jongen duurt zo'n 70 dagen.
Wanneer de moeder twee eieren legt, dan breekt het tweede ei meestal een paar dagen later dan het eerste ei. Het eerste kuiken zal er alles aan doen om het andere uit het nest te jagen: voorkomen dat het eten krijgt, of het zelfs doodpikken. Wanneer de moeder op het nest zit, dan neemt het vechten wel af, maar ze zal zeker niet tussenbeide komen.

De lichaamsbouw
De steenarend is een grote, bruine roofvogel, met de bekende arendskop, bestaande uit de haaksnavel, een verhoudingsgewijs kleine kop, en twee grote, lichtbruine ogen. Een steenarend is ongeveer 80cm lang. De wijfjes zijn beduidend groter dan de mannetjes. Hun spanwijdte kan wel 2m20 bedragen!
De steenarend heeft een mooi kleurenspel. Zijn gladde kruin en nekveren hebben goudbruine punten. De onderkant van deze vogel is donkerder dan zijn bovenkant. De vleugel- en staartveren vertonen een onregelmatig patroon van brede grijze en bruine stroken. Een onvolwassen steenarend heeft zelfs een witte brede baan aan de basis van z'n staart.

Voedsel
Deze havikachtige vogel heeft een voorkeur voor zoogdieren als hoofdschotel. In de winter voedt hij zich ook met aas, maar reptielen en andere prooidieren staan eveneens op zijn menu.
In vele gebieden zijn hazen en konijnen een belangrijke voedingsbron.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009