header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Steenuil

 
   
  De steenuil komt overal ter wereld voor. Hij komt ook in onze regionen voor en hij behoort tot de orde van de uilen. Hij is ongeveer 20 cm lang. Hij is aan de bovenkant grijs-bruin en wit gevlekt en gestreept, aan de onderkant is hij lichter van kleur. Zijn ogen zijn groot en geel.
De steenuil leeft in bosrijke gebieden maar ook in open landschappen en landbouwgebieden. In tegenstelling tot de meeste uilen jaagt de steenuil vaak overdag. Dit gebeurt vooral in de broedtijd als hij veel voedsel nodig heeft. Tot zijn voedsel behoren wormen, insecten, knaagdieren en kleinere vogels. Hij gaat op een plek zitten van waaruit hij de gehele omgeving kan overzien. Zo gauw hij iets ziet stort zich op zijn prooi.
Vanaf midden april legt het vrouwtje 3 tot 5 witte eieren. Ze legt de eieren in boomholten of in holen in de aarde. Doordat er minder oude bomen zijn en daardoor ook minder boomholten wordt de steenuil in zijn voortbestaan bedreigd. Door speciale nestkastjes op te hangen kan men de vogels een handje helpen. Ze maken hun nesten namelijk ook graag gebruik in dergelijke kastjes.
Een andere bekende uil is de bosuil. Hij is ongeveer 40 cm lang. De oorpluimen ontbreken en hij heeft zwarte ogen. Deze krachtige vogel jaagt alleen maar 's nachts. Tot zijn prooidieren behoren onder andere kleine knaagdieren, vogels en insecten.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009