header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Stegosaurus

 

terug naar het overzicht >>

 
De "bedekte hagedis" was bedekt met een pantser en grote beenplaten. Zo is hij aan zijn naam gekomen. Het is net een lopende pantserwagen. Deze pantserwagen viel echter niet aan. De Stegosaurus at planten en het pantser beschermde hem tegen zijn vijanden.
Als je de afbeelding van de Stegosaurus bekijkt, zie je onmiddellijk een dubbele rij beenplaten op de rug. Ze beginnen vlak achter de kop en eindigen aan het einde van de staart. Op het laatste deel van de staart staan vier grote stekels. De Stegosaurus kon niet hard lopen, maar wel vervaarlijk zwaaien met zijn gevaarlijke staart die zijn vijanden uit de buurt hield. Dat was nu precies wat de Stegosaurus nodig had. De achterpoten zijn op vallend langer de voorpoten. Dit wijst er op dat dit dier afstamt van voorouders die op sterke achterpoten liepen. De Stegosaurus liep echter op vier poten en met de heupen omhoog en de kop dicht bij de grond. Hij heeft vermoedelijk onhandig gelopen, maar hij kon gemakkelijk aan lage planten knabbelen.
Opvallend is de zeer kleine kop. Welke erg klein voor dit reusachtige dier. De hersens van de Stegosaurus waren niet groter dan een walnoot. Net groot genoeg om de kaken en voorpoten te laten werken. Nabij de heupen waar het ruggenmerg 20 maal zo dik was als de hersens, een tweede "hersenstelsel" dat de grote achterpoten en de staart deed werken. Ondanks de kleine hersens was de Stegosaurus een verbeterde uitgave van de vroegere dinosauriŽrs. Hij is wat later ontstaan, maar leefde toch met de andere soorten samen. De Stegosaurus was in staat harde droge planten van droge hogere gelegen streken te vermalen. Het pantser leverde een uitstekende bescherming tegen vijanden.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009