header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Sterren en
sterrenstelsels - 2

 
   
Wat zijn sterrenbeelden ? Sterren vormen patronen, tekeningen, tegen de avondhemel. Deze patronen worden constellaties of sterrenbeelden genoemd. Lang geleden hebben mensen er namen aan gegeven, zoals Zwaan, Schorpioen, Ploeg en Orion. En wel omdat de patronen op dieren leken of bekende voorwerpen, mensen of goden. Nog altijd gebruikten wij die oude namen. Soms zijn de namen in het Latijn gesteld. Zwaar bijvoorbeeld is in het Latijn Cygnus en Schorpioen is Scorpius.
Wat is de Melkweg ? De Melkweg is de naam van het grote lint van sterren dat zich langs de nachtelijke hemel uitstrekt. Als we naar de Melkweg kijken, kijken we in de enorme hoeveelheid sterren die samen ons sterrenstelsel, Melkweg genaamd, vormen.
Wat is een sterrenstelsel ? Een sterrenstelsel is een groep van miljoenen sterren. Ons sterrenstelsel, de Melkweg, heeft de vorm van een schijf met spiraalarmen die uit sterren bestaan. De doorsnede ervan is ongeveer 100.000 lichtjaar. In het heelal zijn miljoenen andere sterrenstelsels.
Waarom kun je sterren alleen zien als het buiten donker is ? Sterren kan je overdag niet zien omdat de zon zo helder is. Haar licht verspreidt zich over de hemel, die een blauwe kleur schijnt te hebben. De sterren zijn er wel, maar onze ogen passen zich bij het blauw van de daghemel aan en zo kunnen we de sterren niet waarnemen. Als het nacht is, kunnen we een groot aantal sterren en sommige planeten zien.
Wat is een quasar ? Quasars zijn mysterieuze objecten, die pas in 1960 door astronomen werden ontdekt. Het zijn bronnen van licht of radiogolven. Net als sterrenstelsels. Zij lijken echter zeer veraf te zijn, en de verste ervan worden quasars genoemd. Toch schijnen ze ook zeer helder te zijn - zo helder als honderden sterrenstelsels - maar enorm veel kleiner dan de meeste sterrenstelsels. Hoe kan een dergelijk betrekkelijk klein object dan zoveel licht produceren ? Mogelijk is het zo dat een zwart gat in het centrum van de quasar hem in omvang razendsnel doet instorten (implosie : tegenstelling van explosie) en superhelder licht laat uitstralen eer hij verdwijnt.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009