header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Stormvogels

 
   
  De orde van de stormvogels bestaat uit vier families: de stormvogels, stormvogeltjes, duikstormvogels en de albatrossen. Als echte zeevogels hebben ze allemaal zwemvliezen. Hun haaksnavels hebben buisachtige, verlengde neusgaten.
Deze vogels slaan een soort maagolie op als voedselreserve, wanneer ze een lange tocht gaan maken. Deze maagolie stinkt en ze gebruiken de vloeistof ook om zich te verdedigen. In geval van nood kunnen ze de olie via de neusgaten of de snavel naar buiten spuiten.
Meestal leggen de vrouwtjes maar één ei. De uitgekomen jongen groeien maar langzaam. Stormvogels kunnen zeer oud worden.
De stormvogels, die tot familie van de stormvogels behoren, worden verdeeld in bijna 70 soorten. De meeste hebben lange, smalle vleugels en een korte staart.
De noordse stormvogel komt veel voor in de kustgebieden van de noordelijke Stille Oceaan en de noordelijke Atlantische Oceaan. In sommige kustgebieden worden hele rotswanden en klippen alleen maar door noordse stormvogels bewoond.
Moderne vissersboten gooien tegenwoordig grote hoeveelheden visafval overboord. De vogels storten zich dan met honderden tegelijk op de wateroppervlakte. Deze vogels duiken maar zelden. Ze eten vissen, kreeften en weekdieren.
De noordse stormvogels komen alleen op het land om te nestelen. Het vrouwtje legt één wit ei. Het ei heeft een ruwe schaal en het wordt in een rotsspleet of op een vooruitstekend stuk muur gelegd. Daar wordt het ei afwisselend door beide ouders bebroed. Het jong wordt door beide ouders gevoerd.
Evenals de andere stormvogels beschermen ook de noordse stormvogels hun jongen door vijanden met een stinkende maagolie te bespuwen. Zelfs de jongen kunnen dit al direct nadat ze uit het ei zijn gekomen.
De meeuwstormvogels, die alleen plankton en visafval eet en de walvisbekstormvogels, die zich voeden met plankton dat ze uit het water zeven, behoren ook tot de familie van de stormvogels. Haaksnavelstormvogels jagen op kraken en inktvissen. (foto : Noordse stormvogel)
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009