header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Struisvogel

 
   
  De struisvogel behoort tot de orde van de loopvogels. Het is de grootste vogel. Hij wordt zo'n 2,50 meter hoog en 150 kilo zwaar. Kenmerkend zijn de lange, sterke poten. In tegenstelling tot andere vogels heeft hij aan elke poot maar twee tenen. Beide wijzen naar voren. n teen is sterk ontwikkeld en voorzien van een klauw.
De romp van de struisvogel is groot en zwaar. De hals is lang en beweeglijk en ze hebben een kleine kop met grote ogen. De snavel is breed en loopt spits toe. De neusgaten zijn duidelijk te zien.
Vroeger kwamen de struisvogels ook in Azi voor, tegenwoordig komen ze alleen nog maar in Afrika voor. Ze leven op grasvlakten, in halfwoestijnen en steppengebieden.
Ze voeden zich hoofdzakelijk met planten, soms eten ze echter ook insecten of kleine gewervelde dieren. De vogels eten ook zand en kleine stenen om het voedsel in hun maag klein te maken.
Struisvogels zijn sociale dieren en ze leven in kleine groepen. Ze gaan gezamenlijk op zoek naar voedsel. Dit doen ze graag samen met zebra's en antilopen. In de broedtijd verzamelt het mannetje enkele vrouwtjes om zich heen. Hij heeft een hoofdhen en 2-3 bijhennen. De vrouwtjes leggen samen maximaal 30 eieren in een kuil in het zand.
Een ei weegt soms wel 2 kilo, dit komt ongeveer overeen met de inhoud van 30 kippeneieren. De eieren worden door het mannetje en het vrouwtje bebroed. Wanneer de jongen uit het ei komen zijn ze ongeveer zo groot als een kip. Hun verenkleed bestaat uit grijze, stekelige veren. Ook de mannetjes helpen bij het grootbrengen van de jongen.
De grootste vijand van de struisvogel is de mens. Vroeger werd er vanwege hun witte pronkveren al op de mannetjes gejaagd. De veren werden gebruikt voor hoeden en voor verenboa's die men veel droeg.
Het leefgebied van de struisvogel is sterk verkleind door de mens. Men kan de dieren goed in gevangenschap houden. In Afrika worden ze gekweekt op boerderijen en ze worden gebruikt als lastdier of trekdier.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009