header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tamme eend

 
   
  De tamme eend, die tot de eendvogels behoort, kan men dikwijls aantreffen in de nabijheid van beekjes of in vijvers in dorpen. Terwijl het mannetje (woerd) een prachtig verenkleed draagt, is het vrouwtje meestal wit of bruinachtig gevlekt.
Eenden zijn goed toegerust voor het leven in het water. Ze kunnen zelfs in het water slapen. De eend heeft een verenkleed dat lucht bevat, hierdoor functioneert het als een soort zwemvest. Op zijn buik en zijn borst heeft hij een dik, luchtig donskleed. Dicht tegen elkaar liggende dekveren beschermen hem tegen invloeden van buitenaf. De dekveren zijn ingevet zodat er geen water in de veren kan dringen. Dit vet is afkomstig uit de zogenoemde staartwortelklier, die aan de bovenkant van de staartwortel (het achterste gedeelte van de rug) ligt. Hij perst het vet met zijn snavel uit de klier. Daarna wordt het op de dekveren uitgewreven. Een vetlaag onder de huid maakt de eend ongevoelig voor het koude water. De poten, die kort maar sterk zijn, zijn tegelijkertijd roer en roeispaan. De drie door middel van vliezen verbonden voortenen werken als zwemvliezen. Tijdens het zwemmen drukt hij de tenen dicht tegen elkaar aan op het moment dat hij zijn poot naar voren beweegt. Op deze manier gaat de poot gemakkelijker door het water. Wanneer hij de poot weer naar achteren beweegt spreidt hij zijn tenen weer wijd uit elkaar.
Eenden zijn alleseters. Aan de binnenkant van de snavel liggen kleine hoornlijsten en ook de tong is bedekt met franjes en hoornachtige tandjes. Hun voedsel bestaat onder andere uit kuit en kikkerdril maar ook uit andere kleine diertjes en waterplanten. Het water dat ze in hun bek hebben genomen, loopt via de zijkanten er weer uit: de vaste bestanddelen blijven in de bek achter. Met zijn tong zoekt hij er alle eetbare bestanddelen uit. De snavel is ook geschikt om planten af te scheuren omdat aan het uiteinde een uitsteeksel, een harde hoornige schub, zit. Terwijl de eend zich in het water bijzonder elegant beweegt, kan hij zich aan land alleen maar onbeholpen voortbewegen. Op het land heeft hij een waggelende gang. Tamme eenden houden direct op met broeden wanneer ze gestoord worden. Daarom laat men de eieren vaak door een kip uitbroeden. Na het uitkomen kunnen de jongen direct zwemmen. Ze behoren tot de nestvlieders.
Naast de tamme eend treft men bij ons ook de wilde eend aan. Deze kan in tegenstelling tot de gekweekte, tamme eenden wel goed vliegen. Ook de eidereend is bij ons te vinden. Deze leeft in grote kolonies op de waddeneilanden. De donsveren van de eidereend zijn bijzonder zacht en worden daarom door de mens zeer gewaardeerd.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009