header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tapuit

 
   
  De tapuit of oenanthe oenanthe
Een trekvogel, van maart tot oktober. Ongeveer zo groot als een mus, slank en met een lange, spitse snavel. Om het oog een zwart masker; lichte oogstreep. Vooral in de vlucht vallen de witte stuit en de oplichtende witte zijden van de staart op; midden en einde van de staart zijn zwart. Vrouwtje is meer bruin, zonder masker; jong heeft geschubde bovenzijde. Grondvogel, zit meestal rechtop, vliegt maar zelden en dan nog laag boven de grond. Hij hipt meestal. Slaat bij dreiging langzaam met de waaiervormige staart en zakt door de knien.
Verspreiding en woongebied : heel Europa, behalve Zuidwest-Frankrijk. Bij ons verbreid, maar zelden. In open laagland en ten delen in de bergen van de Alpen. Broedt op braakliggende terreinen, in grindgroeven, veengebieden, niet-beboste rotsen met spaarzame vegetatie. Voortplanting : nest op de grond, in aardholen, tussen stenen, ook in nissen of stapels hout. Legtijd is mei - meestal n legsel per jaar. Vijf tot zes wittig-lichtblauwe eieren. Het vrouwtje broedt veertien dagen; de jongen worden door beide partners veertien dagen in het nest verzorgd. Voedsel : insecten, spinnen, wormen en kleine slakken.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009