header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Tijd en seizoenen

 
   
Waarom hebben we elk jaar seizoenen ? In de meeste delen van de wereld telt elk jaar vier seizoenen. De seizoenen ontstaan doordat de om haar as draaiende aarde tijdens haar omloop om de zon schuin staat (aardas schuin op omloopbaan). Op plaatsen waar het zomer is, staat de aarde schuin in de richting van de zon en is het warm. In de winter staat de aarde scheef van de zon af gekeerd en het wordt dus kouder. Tussen de keerkringen is de schuine stand echter gering en eigenlijke seizoenen zijn daar dan ook niet; het is er het hele jaar door warm.
Waar gaat de ene dag plotseling over in een andere dag ? Er zijn plaatsen op aarde waar het plotseling morgen of gisteren wordt als je over een denkbeeldige lijn gaat. Deze lijn door die plaatsen ziet men op kaarten en wordt internationale datumgrens genoemd. Zij loopt over de Stille of Grote Oceaan van noord naar zuid. Aan de oostkant van die datumgrens is de tijd altijd 24 uur achter bij de tijd aan de westkant. Als je dus per schip of vliegtuig die lijn kruist, is het opeens ofwel een dag later ofwel een dag vroeger.
wat is gelijk bij een equinox en ongelijk bij een solstitium ? Het antwoord is nacht en dag. Equinoxen (dag- en nacht-eveningen) en solstitiums (zonnestilstanden) zijn bepaalde dagen (momenten) van het jaar. Equinox betekent gelijke nacht, en dat zijn de data in lente en herfst waarin dag en nacht precies even lang zijn - elk twaalf uur.
De lente-equinox is op of omstreeks 21 maart, de herfst-equinox op of omstreeks 22 september. Zonnestilstanden zijn de data in zomer of winter als dag of nacht het langst en nacht of dag het kortst zijn.
Kan eenzelfde dag zowel de langste als de kortste van het jaar zijn ? Op of omstreeks 21 juni hebben we op het noordelijk halfrond de langste dag en dus de kortste nacht. Maar op diezelfde dag is het op het zuidelijk halfrond de kortste dag en de langste nacht. Dat komt omdat het dan op het noordelijk halfrond midzomer is en op het zuidelijk halfrond midwinter. Hetzelfde verschijnsel doet zich op of omstreeks 22 december voor : dan heeft het noordelijk halfrond zijn kortste dag en langste nacht, terwijl op die datum op het zuidelijk halfrond (daar is het dan midzomer) de dag het langst en de nacht het kortst is. Men noemt deze data zonnestilstanden. Als je precies midden tussen die twee zou staan, op de evenaar, tussen noordelijk en zuidelijk halfrond, dan zou je ontdekken dat elke dag er twaalf uur licht en twaalf uur donker heeft. Elke dag zou de langste zijn - én de kortste - het hele jaar door.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009