header wonderen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Toren van Pisa

 

 
   

 

 


De (scheve) toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa). De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar het overhellen begon kort na het begin van de bouw in augustus 1173. De toren is 55 meter hoog en het gewicht wordt geschat op 14.453 ton. De huidige helling is ongeveer 10%. De toren heeft 297 treden. Naar verluidt liet Galilei voorwerpen van de toren naar beneden vallen om de valeigenschappen te bestuderen.
Op 27 februari 1964 vroeg de Italiaanse regering om hulp om te zorgen dat de toren niet om zou vallen. Op 7 januari 1990 werd de toren gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vervolgens werd de toren gerestaureerd om de helling te verminderen. Na tien jaar werk werd de toren weer voor het publiek geopend op 16 juni 2001. Momenteel bedraagt een toegangsticket 15 euro.
In augustus 2004 heeft een evaluatie van experten uitgewezen dat de toren de eerstvolgende drie eeuwen niet zal instorten. De toren is opnieuw in veiligheid, stelde professor Carlo Viggiani van de universiteit van Napels in de Italiaanse media.
Professor Michele Jamiolkowski, de ingenieur die de renovatiewerken leidde, voegde eraan toe dat de 800 jaar oude toren sinds september 2003 opnieuw stabiel is. Gedurende de laatste fase van de renovatie, die 28 miljoen euro kostte, hebben de experten de fundamenten van het gebouw versterkt en de toren 44 centimeter rechtop getrokken. De overhelling bedraagt nu iets meer dan vier meter. De toren heeft opnieuw dezelfde inclinatie als in het jaar 1800.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009