header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Torenvalk

 
   
  De torenvalk of falco tinnunculus.
Nog niet zolang geleden was de torenvalk de roofvogel die men het vaakst kon verwachten in de tuinen, totdat de sperwerpopulatie zich herstelde van de wijdverspreide pesticidenvergiftiging. De torenvalk is gemakkelijk te herkennen door zijn gewoonte om ook als er een stevige bries waait in de lucht schijnbaar stil te staan met snel bewegende vleugels. Dit 'bidden' stelt de torenvalk in staat grote gebieden te overzien als hij de grond afspeurt naar prooien.
Kenmerken
De torenvalk kan onderscheiden worden van de sperwer door zijn puntige vleugels en gevlekte borst. De volwassen man heeft een grijze kop en staart. Het vrouwtje heeft een zwart gebandeerde, bruine staart.
Voedsel
De belangrijkste prooien zijn knaagdieren, grote insecten en wormen, maar torenvalken kunnen ook kleinere vogels vanuit een hinderlaag overvallen, bijvoorbeeld door ze vanachter een heg te verrassen.
Wintervoedering
Vleesrestjes en soms vet.
Geluid
Gedurende het broedseizoen moet u letten op een schel 'ki-ki-ki'.
Nest
Er wordt geen echt nest gebouwd, maar soms wordt een voering van stokjes en stro aangebracht in een boomholte, een oud nest of een gebouw.
Broedgegevens
Maand april tot juli - één legsel - vier tot vijf bruinwit gevlekte eieren - broedtijd 27-29 dagen (vrouwtje) - vliegvlug 27-32 dagen, vier weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009