header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Paard van Troje tegen kanker

 
   
Toronto (CDN) - Canadese farmacologen combineren een groeifactor met een radioisotoop in een nieuwe strategie tegen borstkanker.

Resistentie tegen chemotherapie is een groot probleem bij tumoren. Raymond Reilly, farmacoloog aan de universiteit van Toronto, gaat de strijd aan met dergelijke tumoren. Voor een nieuwe therapie combineerde hij het epidermale groeifactor (EGF) met een radioactief isotoop, indium-111. De werking van het resulterende medicijn, 111In-hEGF, lijkt op de tactiek van het paard van Troje, waarin Griekse soldaten zich verstopten om de stad van de vijand binnen te komen. "Dit medicijn zorgt ervoor dat radioisotopen, verborgen in het EGF, borstkankercellen binnenkomen. Deze radioisotopen kunnen de cel van buiten niet beschadigen, maar binnenin de cel vernietigen ze het DNA, zodat de cel sterft," legt Reilly uit.
EGF is een eiwit dat zich aan de buitenkant van cellen hecht en daarmee groei stimuleert. Na verloop van tijd wordt het EGF door de cel opgenomen, om het groeisignaal weer uit te zetten. Gecombineerd met indium-111 loodst EGF het radioisotoop de cel binnen. Borstkankercellen gebruiken meer EGF dan normale cellen en zijn dus met name gevoelig voor het medicijn.
Proeven met muizen bleken al succesvol. Het medicijn vertraagde de groei van grote tumoren en deed kleine tumoren krimpen. Op dit moment wordt aan het Princess Margaret ziekenhuis, eveneens in Toronto, een trial opgestart om de veiligheid van het medicijn bij borstkankerpatiŽnten te testen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009