header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tropische infectieziekten

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Reizigersdiarree
Diarree is het meest voorkomende gezondheidsprobleem van reizigers naar (sub)tropische gebieden. Vaak is het een gevolg van besmet voedsel of drinken. Ondanks goede voorzorgen kan diarree toch de kop opsteken. Meestal is het verloop mild en zonder behandeling na drie tot vijf dagen over. Voorkom uitdroging. In warme landen gaat uitdroging immers snel: men transpireert er meer. Naast extra drinkwater wordt aangeraden ORS te gebruiken, een middel dat zouten, suikers en water die u met diarree verliest, weer aanvult.

Gele koorts
Gele koorts is een virale infectie, overgebracht door bepaalde muggensoorten. Gele koorts kan zonder klachten verlopen, maar een ernstig verloop is ook mogelijk. Het komt voor in bepaalde landen in Afrika en Midden- en Zuid Amerika. Vaccinatie tegen gele koorts wordt voor bepaalde landen aanbevolen en is in een aantal landen verplicht.

Hepatitis-A
Hepatitis-A is de meest voorkomende, door vaccinatie te voorkomen, besmettelijke virus infectie onder reizigers die zonder bescherming naar hepatitis-A risicolanden reizen. Overal waar de hygiŽne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten, bestaat er risico op hepatitis-A infectie. Landen waar een hoog risico op besmetting aanwezig is, zijn o.a. de meeste Afrikaanse landen, vrijwel geheel AziŽ, Zuid- en Centraal Amerika, Mexico, Oost Europese landen en gebieden rond de Middellandse zee. Overdracht van het virus vindt plaats via met ontlasting besmet materiaal, handen, voorwerpen, voedsel en water. De meest opvallende verschijnselen van een hepatitis-A infectie zijn koorts, algehele malaise, hoofdpijn, vermoeidheid en pijn. Later gevolgd door gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en (vaak) een gele verkleuring van de huid en het oogwit. Hepatitis-A kan voorkomen worden door hygiŽnische maatregelen en inenting. Bij inenting is keus uit een kortdurende bescherming d.m.v. immunoglobuline of een langdurige bescherming d.m.v. actieve immunisatie door een vaccin. Deze vaccinatie geeft een nagenoeg 100% bescherming voor tenminste 10 jaar na volledige vaccinatie.

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriŽle infectie. Overdracht van buiktyfus vindt plaats door besmet voedsel of water. Risico loopt men vooral in gebieden waar de hygiŽnische voorzieningen en de controle op de bereiding van voedsel onvoldoende is. Verschijnselen zijn koorts, algemene malaise, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diarree, later bewustzijnsstoornissen, soms uitslag op borst en buik. Z iekenhuisopname is in de meeste gevallen noodzakelijk. Manieren om besmetting te voorkomen, zijn het zeer streng naleven van hygiŽnische voorschriften controle op de bereiding van levensmiddelen en vaccinatie. Vaccinatie kan geschieden door middel van een injectie die ongeveer 3 jaar 70% bescherming geeft. Een andere mogelijkheid van bescherming is het innemen van een capsule op dag 1,3 en 5. Dit geeft een bescherming van ca. 65% voor een periode van 3 jaar.

DTP (difterie-tetanus-polio)
Difterie wordt overgebracht door hoesten van patiŽnten of gezonde mensen die de bacterie bij zich dragen. Tetanus wordt veroorzaakt door de tetanus bacterie die in de grond voorkomt en via wonden of wondjes een infectie kan veroorzaken. Polio wordt door een virus veroorzaakt dat in ontlasting van ziekte of herstellende mensen voorkomt en dat in het milieu terecht komt (b.v. in drinkwater) Iedere reiziger wordt aangeraden zich te beschermen door vaccinatie, afhankelijk van het te bezoeken land en vaccinatiestatus.

Hepatitis-B
Het hepatitis-B virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed en bloedproducten, maar ook via (wisselend) seksueel contact. Het hepatitis-B virus is zeer besmettelijk. Hepatitis-B kan bij sommige mensen zonder klachten verlopen. Deze personen kunnen echter wel het virus overdragen op anderen. Verschijnselen van de hepatitis-B infectie kunnen zijn: geelzucht, pijnlijk gezwollen lever, misselijkheid, donkerbruine urine, ontkleurde ontlasting, braken, koorts, vermoeidheid en soms gewrichtsklachten. Het meest verraderlijke van deze infectie is de kans op het ontstaan van een chronische leverontsteking die kan resulteren in leverkanker. De twee belangrijkste manieren om hepatitis-B te voorkomen, zijn het nemen van de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en vaccinatie.

Dengue (knokkelkoorts)
Ziekte die kan worden overgedragen via muggen: In verstedelijkte gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, AziŽ en OceaniŽ komt deze door muggen overgedragen ziekte voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. Het is dus van belang dat u zich beschermt tegen muggenbeten. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Men dient zich dan ook overdag in te smeren met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust dient men een muskietennet te gebruiken.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009