header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tureluur

 
   
  De tureluur of tringa totanus
Trekvogel in maart tot september, doortrekker, langs de kust ook overwinterend. Nauwelijks groter dan een lijster met lange, rode poten. Zijn snavel is langer dan zijn kop. Het verenkleed laat alleen in de vlucht sterk contrast zien : een brede witte vleugelrand en een witte, op de rug spits toelopende stuit. Verspreiding en woongebied : her en der in gans Europa. Ontbreekt in de uitgestrekte gebieden in het Middeneuropees binnenland. Bij ons langs de kust veel voorkomend; de broedgebieden in het diepere binnenland zijn op enkele na verdwenen. Open vlakten met niet al te hoge vegetatie (veengebieden, verspreid liggende hooi- en weilanden). Voortplanting : in de begroeiing verstopt nest op de grond. In april, mei worden de vier lichtbruine eieren met donkergrijze vlekken gelegd. Beide partners broeden drie tot vier weken. De jongen kunnen na een goeie maand vliegen, maar worden daarna ook nog vaak door het mannetje verzorgd. Voedsel : kleine dieren van de grond en ondiep water; ook insecten van de vegetatie.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009