header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Turkse tortel

 
   
  De Turkse tortel of streptopelia decaocto
Alhoewel een algemene vogel in vele delen van het land, is de Turkse tortel toch een nieuwkomer. Zestig jaar geleden verspreidde hij zich vanuit zijn woongebied in Zuidoost-Europa. Deze tamme en zachtaardige vogel bereikte ons land in 1947 en komt nu bijna in gans Europa voor. De Turkse tortel woont graag in steden en dorpen, rondom boerderijen waar hij volop voedsel kan vinden. Meelfabrieken zijn ook erg in trek.
Kenmerken
De Turkse tortel heeft een zwart-witte nekring, die ontbreekt bij de jongen. De kleur is vaalgrijs met een bruin verenpak.
Geluid
Met een eindeloos herhaald 'koe-koe-koe' wordt het territorium afgebakend. Alhoewel dit aanvankelijk wellicht een aardig en prettig geluid lijkt, kan dat na een poosje danig gaan vervelen wegens gebrek aan variatie. Wanneer de Turkse tortel soms maar tweemaal 'koe-koe' roept, kunt u hem verwarren met de koekoek. Verder maakt hij af en toe een nasaal 'whur-whur' geluid tijden de golvende baltsvlucht, die lijkt op die van de houtduif.
Voedsel
De Turkse tortel eet voornamelijk zaden, af en toe bladeren, torren en vruchten, zo nu en dan ook rupsen, slakken en andere kleine dieren.
Wintervoedering
Hij bezoekt graag voedertafels als er graan, zaden en brood te halen zijn.
Nest
Het vrouwtje bouwt een slordig nest in een boom, een enkele keer op een gebouw, terwijl het mannetje materiaal verzamelt. De jongen worden gevoerd met duivenmelk. De ouders jagen Vlaamse gaaien, eksters en zelfs mensen weg bij het nest.
Broedgegevens
Maanden maart tot november - drie tot zes legsels - twee witte eieren - broedtijd : 14-18 dagen (beide partners - vrouwtje 's nachts) - vliegvlug : na 17 dagen, één week later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009