header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Turner syndroom

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Het syndroom van Turner is een aangeboren afwijking die uitsluitend voorkomt bij meisjes (bij ongeveer één op de 2.500 pasgeboren meisjes). Deze meisjes missen één of een gedeelte van een van de zogenoemde X-chromosomen die de genen dragen voor de ontwikkeling van de eierstokken, de geslachtshormonenproductie, de lichamelijke geslachtsrijping en de lengte. Tot op heden is er niets bekend over de oorzaken die leiden tot het missen van (een gedeelte van) een X-chromosoom.

Opvallend is dat Turner-meisjes bij hun geboorte opgezwollen hand- en voetruggen hebben, die na een paar weken of maanden verdwijnen. Er kunnen ook huidplooien voorkomen aan weerskanten van de nek die gewoonlijk snel weer verdwijnen. In zeldzame gevallen is er sprake van een brede nek of meer permanente huidplooien, een zogenaamde 'webbing' aan beide kanten van de nek.

Als Turner-meisjes ouder worden, komen andere symptomen naar boven. Ten eerste is er de geringe lengte. De gemiddelde vrouw met het Turner syndroom wordt niet groter dan 1,47 meter. Meestal ligt de geboortelengte enige centimeters onder het gemiddelde. In de eerste jaren van het leven verloopt de groei wat langzamer dan normaal, waarna de groeicurve steeds duidelijker begint af te buigen. Ter bevordering van de groei kan groeihormoon worden toegediend. Onderzoek heeft uitgewezen dat met behulp van groeihormoon de eindlengte 10-15 cm toe kan nemen.
Ten tweede treedt de pubertijd niet altijd spontaan op, omdat de eierstokken onvoldoende werken. Een behandeling met vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) kan vervangen wat de eierstokken hadden moeten aanmaken.
En verder vertonen vrouwen met het Turner syndroom een brede borstkas met wijd uitstaande tepels, een lage haargrens, laagstaande oren, gehoorproblemen, ellebogen die zich niet geheel kunnen strekken en eventuele afwijkingen aan het hart, de nieren of de schildklier.

Meisjes met het Turner syndroom hebben over het algemeen een normale intelligentie, zij het met meer gevoel voor taal dan ruimtelijk inzicht.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009