Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Terminologie

 

andere leefgebieden : klik hier

 

algemeen >>

structuur en vruchtbaarheid >>

diversiteit van planten en dieren >>

bewoners van het regenwoud >>

het belang van tropische regenwouden >>

belang van de inheemse bevolking >>

de toekomst van de tropische regenwouden >>

onderzoek naar een verantwoorde houtwinning >>

onderzoek naar het economisch gebruik van medicinale planten >>

de toekomst van de bewoners >>

verklaring van enkele termen >>

Het amalgeren

Kwik wordt gebruikt bij het winnen van goud en zilver uit vermalen erts en (rivier)slib. Het trekt deze edele metalen aan en vormt daarmee een amalgaam .

Door het amalgaam hoog te verhitten vervluchtigd het kwik en verkrijgt men, na een aantal van die bewerkingen, verhandelbaar, hoogwaardig goud of zilver. Door afkoeling in een retort condenseren de kwikdampen en kan het kwik geheel worden teruggewonnen.
 

Biomen

Doordat er verschillende landvormen zijn, waaronder: ovenhete woestijnen en koele bossen komen er verschillende omgevingsvormen voor. Deze omgevingsvormen herbergen een rijkdom aan verschillende plantensoorten en diersoorten die op elkaar aangewezen zijn om te overleven. Elke omgeving waar specifieke planten en dieren leven, wordt een bioom genoemd.

De belangrijkste biomen zijn: toendra, naaldwouden (taiga), gemengde wouden, grassteppen, hooggebergte, woestijnen, tropische regenwouden droge tropische wouden, savannen

Biomen vormen een regelmatig patroon over de aarde als lapjes op een levende quilt. Alhoewel sommige soorten in meerdere biomen kunnen overleven, leven de meeste soorten in één bioom.

De uitzondering hierop vormt de mens
 

Malaria

Malaria berust op een parasiet, een ééncellige ziekteverwekker(protozo) die onder de mensen verspreidt wordt door de steek van de Anopheles, de beruchte malariamug. Op hun beurt worden die muggen geïnfecteerd met de parasiet door het opzuigen van bloed van een malariapatiënt. Zij hebben dit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eieren en daarmee voor de in stand houding van hun soort. Alleen de vrouwtjesmuggen steken en wel bij voorkeur de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. Malaria wordt meestal gekenmerkt door koorts en een grieperig gevoel. Bij malaria tropica zijn er bijkomende verschijnselen door functiestoornis van specifieke organen, waaronder de hersenen. De patiënten kunnen daarbij bewusteloos raken. De ziekte heeft vaak een een snel en fataal verloop.

Een andere ziekteverwekker veroorzaakt de niet-dodelijke vivax-malaria, met als enig ziekteverschijnsel, het om de dag optreden van koorts. Ook na behandeling kunnen deze koortsperioden gedurende enkele jaren steeds weer terugkeren zonder dat men opnieuw gestoken is door een malariamug.

Wereldwijd sterven 1 miljoen mensen aan malaria, groten14deels kinderen beneden de zes jaar. Mits tijdig herkend kan malariaafdoende behandeld worden. Tegen malaria bestaat nog geen vaccin.
 

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009