header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 het Universum

 
   

Wat is ruimte ?

Ruimte is niets, of tenminste vrijwel niets. Het is de 'leegte' tussen aarde en maan, tussen de planeten van ons zonnestelsel en tussen de sterren. Ruimte, de ruimte is nagenoeg leeg. Zij bevat geen lucht. Een stuk ruimte ter grootte van een huis bevat slechts enkele atomen van gassen en misschien enkele stofjes. Hier en daar snellen meteoroïden en kometen door deze ruimte.
Waar begint de ruimte ? Deze begint boven de aardatmosfeer. Naarmate je hoger komt, wordt de lucht dunner, ijler. Op een hoogste van zowat 160 kilometer boven het aardoppervlak is de lucht dan zo ijl, dat er vrijwel geen lucht meer is. Daar begint de ruimte.
Is de aarde het middelpunt van
het heelal ?
Het universum is al wat bestaat - alle planeten, manen, sterren en sterrenstelsels bijeen. Het universum strekt zich naar alle richtingen uit. Er kunnen delen van het universum zijn die we met onze telescopen niet kunnen zien of waarnemen, en daarom kunnen we niet zeggen of wij ons in het centrum van het heelal bevinden ... waarschijnlijk niet.
Wat houdt het universum bijeen ? Dezelfde kracht die jou voeten aan de grond (de aarde) bindt, houdt het hele universum bijeen. Het is de zwaartekracht. De zwaartekracht strekt zich door het hele universum heen uit tussen planeten, sterren en sterrenstelsels. De zwaartekracht houdt de planeten van ons zonnestelsel in hun banen en de sterren in enorme sterrenstelsels bijeen.
Hoe groot is het universum ? Niemand weet hoe groot het universum is. Er kunnen delen van het heelal zijn die buiten bereik van onze telescopen liggen. Ook weten astronomen niet zeker of licht van de verste objecten in het heelal wel volgens rechte lijnen straalt. Deze lijnen zouden gebogen kunnen zijn, waardoor de objecten dichterbij zouden zijn dan het schijnt. Niettemin kunnen ze wel 15.000 miljoen lichtjaren van ons verwijderd zijn.
Wat is een lichtjaar ? Afstanden tussen sterren zijn zo gigantisch groot dat astronomen ze niet in kilometers kunnen uitdrukken. Ze hebben er de afstandsmaat lichtjaar voor gevonden. Eén lichtjaar is de afstand die licht in één jaar aflegt : bijna 9,5 miljoen x miljoen kilometer.
Zal het universum ooit aan z'n einde komen ? Geen mens weet die vraag te beantwoorden. Astronomen menen dat het universum groter wordt, uitdijt. Misschien zal het altijd maar blijven uitzetten en nooit aan een einde komen ? Maar de uitzetting van het universum zou ook kunnen vertragen. Misschien wel tot stilstand komen en dan kleiner en kleiner worden. Tenslotte zouden de sterrenstelsels met elkaar in botsing komen en mekaar vernietigen.
Zet het universum uit ? Astronomen kunnen de snelheid meten waarmee sterren en sterrenstelsels zich bewegen. De meeste bewegen zich van ons weg. En hoe verder weg een sterrenstelsel is, hoe sneller het zich van ons af lijkt te bewegen. Dat betekent dan dat het universum uitdijt, uitzet of groter wordt.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009