header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vakantie

 
   
Is een vakantie goed voor de gezondheid ?
Dat hangt er vanaf af of je in je vakantie aan ontspanning en rust toekomt. De vakantieperiode is bedoeld om tijdelijk afstand te kunnen nemen van het werk en de dagelijkse sleur. Veel mensen kunnen het niet of met moeite opbrengen om afstand te nemen van hun werk. Zij nemen de stress van het werk mee naar huis en dus ook mee op vakantie. Daarnaast zijn er mensen die de 'kick', de uitdagingen en de prestaties van het werk niet willen of kunnen missen : de workaholics. Deze mensen zitten zich te verbijten van verveling wanneer zij in hun tent, op het strand of in hun vakantiehuisje zitten. Juist deze groep werkers wordt tijdens het gedwongen nietsdoen in de vakantie nogal eens getroffen door een hartaanval. Wanneer de vrije tijd 'verplichte vrije tijd' wordt, die je in feite liever op een andere wijze of in een ander gezelschap zou willen doorbrengen, is er van ontspanning geen sprake. Onthou vooral : vakantie en vrije tijd moeten een bron van rust en echte ontspanning voor jou betekenen, wat het ook moge zijn. Belangrijk dus om die periode vooraf grondig te plannen en te bespreken wat jij er eigenlijk van verwacht.

Zijn actieve 'doe-vakanties' beter voor de gezondheid ?
Sommige mensen gaan tijdens hun vakantie soms plotseling intensief aan sport doen, terwijl zij de rest van het jaar nauwelijks bewegen. Afgezien van de risico's van activiteitenvakanties voor durfals lopen ook diegenen die plotseling ongetraind veel gaan bewegen de nodige risico's. Onthou dat overdrijven nooit goed is.

Hoeveel kilometer per dag kan je nog veilig rijden zonder dat het schadelijk wordt voor de gezondheid ?
Het is hier moeilijk om een bepaalde grens te stellen. Het is belangrijker hoe mensen op vakantie gaan : uitgerust of vermoeid, meteen na het werk of na eerst thuis rustig een paar dagen te hebben bijgetankt ('onthaasten' noemen we dat tegenwoordig). Onderschat de lange afstandsritten niet; autorijden levert altijd stress op en wie vermoeid op vakantie gaat kan niet de rust en de concentratie opbrengen die voor een grote rit echt noodzakelijk is. De gewoonte van veel mensen om in de vakantie tijdens de nacht in de auto te stappen en dan door te reizen tot ze in Frankrijk, Spanje of dergelijke zijn, is in feite onverantwoord. Het is veel beter om een lange rit over twee dagen te verdelen en onderweg in een hotel/motel te overnachten. Dat komt de gezondheid, de verkeersveiligheid en het humeur zeker ten goede.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009