header insecten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Veldsprinkhanen

 
   Veldsprinkhanen zijn, met hun ongeveer 5.000 soorten, overwegend onopvallende planteneters. Ze zijn meestal grijs of bruinachtig van kleur en hebben korte voelsprieten.

Zet zoals de sabelsprinkhanen laten ook zij gedurende de zomer en de herfst een voortdurend tsjirpend geluid horen (uitsluitend de mannetjes). Bij het tsjirpen strijken ze de gekartelde rand van hun achterpoot over een holle ader van hun voorvleugel om deze in trilling te brengen. Door het tsjirpen proberen ze vrouwtjes te lokken. Zij hebben kleine gehoororgaan aan de voorpoten die men tympaan-organen noemt. Deze gehoorgangen reageren net als een trommelvlies op geluidsgolven.
Tot de veldsprinkhanen behoort ook de treksprinkhaan. Deze soort heeft de mens altijd al angst aangejaagd. Al in de bijbel wordt verslag gedaan van een grote sprinkhanenplaag in Egypte.
Treksprinkhanen treft men vooral in steppeachtige gebieden aan. Daar vindt, wanneer de omstandigheden gunstig zijn, een massale vermenigvuldiging plaats. Omdat er dan plaatsgebrek ontstaat vormen zich reusachtige zwermen. Deze zijn dikwijls vele kilometers lang.
Ze strijken neer in tuinen en plantages en veroorzaken geweldig veel schade. Bij de bestrijding maakt men tegenwoordig dikwijls gebruik van insecticiden. Deze stoffen worden vanuit vliegtuigen over de massa sprinkhanen uitgesproeid.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009