header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ventrikelseptumdefect

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
 

Ventrikelseptumdefect (aangeboren)

Algemeen
Het Ventrikelseptumdefect, of afgekort VSD, is een aangeboren hartafwijking. In de volksmond spreekt men over een gaatje in het hart. Het woord ventrikel is het Latijnse woord voor kamer, septum voor tussenschot en defect wordt in het medisch taalgebruik aangewend voor een ontbrekend stuk of gat. Een VSD is dus een gat in het tussenschot dat de twee hartkamers scheidt.

Klachten
Of uw kind last krijgt van het gaatje in het hart is afhankelijk van de grootte. Veel gaatjes in het hart zijn maar klein, maximaal enkele millimeters groot. De hoeveelheid bloed die door het gaatje wordt geperst is dan ook klein. Het hart en de longen merken het extra werk niet eens. Het kind is in dat geval vrij van klachten. Wel is bij hem of haar de hartruis hoorbaar; deze is bij kleine gaatjes vaak opvallend luid. Wanneer de ruis niet wordt opgemerkt, zijn er klachten als snelle ademhaling, snel vermoeid zijn, slecht drinken of overmatig zweten. Mede afhankelijk van de plaats, gaan deze gaatjes vaak vanzelf dicht.

Wanneer het gat in het hart groot is, stroomt er weinig zuurstofrijk bloed het lichaam in, soms minder dan de helft van al het bloed wat in de kamer zit. Hierdoor is de reservecapaciteit gering. Als het kind actief wordt, zoals bij het drinken van de fles, gaat de hartslag en ademhaling sterk omhoog. Uw kind kan de fles niet meer in één keer leeg krijgen. Omdat het lichaam niet genoeg bloed krijgt, stuurt het signalen naar het hart om harder te werken. Ook gaat het lichaam compenseren voor te weinig bloed door bijvoorbeeld minder vocht uit te scheiden. Al die compensatiemechanismen zorgen ervoor dat het kind in een redelijke conditie blijft, echter ten koste van een enorm energieverbruik. Aan de ene kant verbruikt het lichaam dus veel energie en aan de andere kant kost het uw kind juist moeite om zijn fles leeg te krijgen. Hierdoor is er minder energie over om te groeien waardoor de groei stagneert.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009