header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het verspenen

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Plantjes die tegen elkaar aangroeien krijgen gebrek aan licht : ze 'rekken'. Voordat het zover komt moet u voor meer ruimte zorgen. Dit kunt u doen door de plantjes in rijtjes over te zetten in een ander kistje.
Voor dit 'verspenen' vult u een kistje voor tweederde met de potgrond die (vooral in de hoeken) met een plankje goed wordt aangedrukt. Het kistje wordt vervolgens tot één centimeter onder de rand gevuld met gezeefde aarde. Ook die moet met een plankje worden gladgestreken en aangedrukt. De kleine plantjes haalt u voorzichtig uit het zaaikistje, door ze met een stokje uit de grond te wippen. Met datzelfde stokje maakt u voor elk plantje in de grond van het verspeenkistje een ruim gaatje. Daarin laat u voorzichtig de worteltjes zakken. Als u de grond eromheen met het stokjes heeft aangedrukt, kan elk plantje weer verder groeien, maar nu met wat meer levensruimte.
Soms zijn de plantjes die moeten worden verspeend zo klein dat u ze nauwelijks beet kunt pakken. Met de hulp van een latje of stokje waarin u een wigvormige inkeping heeft gemaakt, kunt u de plantjes van het ene kistje naar het andere verhuizen.
Wat de onderlinge plantafstand betreft, stelt elke soort zijn eigen eisen. Begonia's moeten ongeveer anderhalve centimeter uit elkaar staan, terwijl Afrikaantjes (Tagetes) tot 4,5 centimeter tussenruimte vragen.  Wanneer u twijfelt, plaats dan alles op een drietal centimeter van mekaar. De meeste planten komen elk afzonderlijk in het verspeenbakje te staan. Er zijn echter ook zomerbloemen die in groepjes van drie tot vijf exemplaren bij elkaar worden geplant, zoals de Lobelia, Nemesia en de witte Lobularia (sneeuwkleed).
Na het verspelen worden de planten begoten. Als u bovendien de temperatuur enkele dagen wat verhoogt, komt dat beslist de hergroei ten goede. Drie tot vier dagen na het verspenen kunt u de temperatuur in de kas terugbrengen tot 16 à 18 graden C. Tijdens de groeiperiode moet voor voldoende vocht worden gezorgd. Teveel vocht kan echter schimmel- en bacterieziekten tot gevolg hebben, die in een korte tijd het gehele kistje met planten kunnen aantasten. Als dat het geval is, dient u het bakje van de andere zaaibakjes te isoleren, om te voorkomen dat andere planten ook worden besmet. Plant nooit planten uit zo'n aangetast kistje over in een kistje waar nog andere planten in staan !
De temperatuur van het water mag voor de verspeende plantjes niet te laag zijn. Vooral 'leeuwenbekjes' zijn erg vatbaar voor 'rotpoot', een aandoening die als gevolg van begieten met koud water kan optreden. Begiet 's morgens of vroeg in de middag, zodat het gewas nog voor de avond droog is. Een plant die de nacht ingaat met natte bladeren is vatbaar voor ziektekiemen.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009