Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vetplanten

 
   
De vetplant of succulent  (v. Lat. suculentus of succulentus = sappig) is de algemene naam voor een plant met vlezige bladeren (bladsucculent) en/of stengels (stamsucculent), die daardoor in staat is in de regentijd vocht op te nemen en dit te bewaren voor droogteperioden. Vetplanten komen in allerlei families voor. In Nederl

and en BelgiŽ inheemse geslachten van succulenten zijn Sedum en Sempervivum; in Europa komen veel succulenten voor in het Middellandse-Zeegebied, doch het grootste verspreidingsgebied wordt gevonden in Afrika en Amerika. Onder de kamerplanten vindt men veel vetplanten.
Bij veel vetplanten komt de crassulaceeŽnstofwisseling voor, een vorm van stofwisseling die het eerst bij een aantal tot de Vetplantenfamilie (Crassulaceae) behorende planten is gevonden. Bij deze planten zijn overdag de huidmondjes gesloten; dit vermindert de verdamping, maar belet ook het opnemen van koolstofdioxide. Dit wordt 's nachts via de dan openstaande huidmondjes opgenomen en vastgelegd aan pyrodruivenzuur, waarbij appelzuur ontstaat. Overdag, bij hoge temperatuur, loopt de reactie in omgekeerde richting. Het dan vrijkomende koolstofdioxide wordt in de fotosynthese verwerkt, het pyrodruivenzuur in de celademhaling. Ook het bij de celademhaling gevormde koolstofdioxide wordt rechtstreeks in de fotosynthese verwerkt.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009