header Archeologie worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vindplaatsen uit het
IndustriŽle Tijdperk

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

  Coalbrookdale - Shropshire in Engeland
Begin 18de eeuw zorgde de combinatie van rijke natuurlijke hulpbronnen en de inventiviteit van de ijzerfabrikant Abraham Darby (1678-1717) in het Engelse Coalbrookdale, voor ťťn van de belangrijkste ontwikkelingen in de IndustriŽle Revolutie : met cokes ijzer smelten. Coalbrookdale stelt de archeologie voor een ingewikkeld interpretatieprobleem, in het bijzonder het dateren van diverse fases. Niet alleen heeft men te maken met een aantal primaire gegevens als nog bestaande gebouwen, maar ook met secundaire als de ingewikkelde koelwaterinstallaties van de hoogovens en de overblijfselen van de ijzer- en kolenmijnen. IndustriŽlen, zoals latere generaties Darby, brachten voortdurend verbeteringen aan en op de oorspronkelijke plaats van de hoogoven bijvoorbeeld ligt het materiaal in vele lagen, vanaf 1638 (voor Darby werd geboren) tot 1777. In Coalbrookdale zijn de resten van diverse industrieŽn terug te vinden, zoals het kolen delven, ijzer gieten en pottenbakken. En niet te vergeten het fraaiste bewijs van Darby's kundigheid : de ijzeren brug over de Severn, als eerste ijzeren brug ter wereld (zie foto rechts).

Essen - Ruhrgebied in Duitsland
Het Ruhrgebied in Duitsland was de wieg van de industrialisatie op het Europese vasteland. Vanaf einde 18de eeuw leidden de overvloedige voorraden steenkool en cokes tot mijnbouw op grote schaal voor de productie van ijzer en staal. Hoewel Engeland in technisch opzicht nog steeds op de eerste plaats kwam, was Duitsland de voornaamste rivaal door de talloze producten die werden geproduceerd. Het verschil werd in het begin van de negentiende eeuw nog kleiner toen de Engelse aanvoer vanaf het Europese vasteland in de oorlog met Frankrijk stagneerde. De Kruppfabriek bij Essen in het Ruhrdal werd ťťn van de grootste staalfabrieken van Duitsland. Opgericht in het jaar 1812, kwam het succes pas na 1860 toen industriepionier Alfred Krupp in zijn fabriek stoommachines voor de massaproductie van gietstalen voorwerpen ging gebruiken. Zijn succes werd nog groter toen hij ook een munitiefabriek begon. (foto : de fabriek in 1865)

Le Grand Hornu - Borinage in BelgiŽ
Le Grand Hornu ligt in het hart van de Belgische Borinage en is een spectaculair monument van de IndustriŽle Revolutie in Europa. Zelfs nu nog is veel over van de stoomfabriek die in het begin van de negentiende eeuw was opgericht, en het omringende landschap toont nog de littekens van zijn industriŽle verleden.
De streek is bekend om de kolenmijnen en in het begin van de negentiende eeuw waren er al mijnen waar het water met stoommachines uit werd gepompt. Een Franse industriŽle pionier, Henri de Gorge-Legrand, kocht deze installaties in 1810 en bouwde nieuwe fabrieken bij de mijnen, en huizen voor de mijnwerkers (zie foto). In 1831 had Gorge de onderneming uitgebreid met een fabriek waarin stoommachines en locomotieven voor export naar heel Europa werden gebouwd.

 

 

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009