header Poolgebieden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vissen en
zeedieren
 

 

 

 
De rivieren en meren in het noordpoolgebied zijn de permanente woonplaatsen van bergforellen, vlagzalmen en andere vissoorten. Men treft hier ook witte walvissen aan en narwallen (twee van de weinige in leven gebleven soorten die aan de walvisvangst zijn ontsnapt), zeehonden en walrussen. Narwallen (en dan voornamelijk de mannetjes) zijn met een puntige slagtand uitgerust (zie foto), ongeveer drie meter lang en omhoogstekend uit de onderkaak. Er zijn er ook die dubbele slagtanden bezitten, maar gewoonlijk komt er maar één tot ontwikkeling. Eigenlijk zijn deze slagtanden ‘hoektanden’. Ze hebben een belangrijke plaats in de mythologie van die streed verworven. In de middeleeuwen dacht men dat dit de horens waren van de legendarische eenhoornvis. De tot poeder gemalen slagtand werd verkocht als een middel dat ziekten kon voorkomen. De Eskimo’s bewerken de slagtanden tot gereedschap, het vlees eten ze op en het spek gebruiken ze als olie.
De gebaarde rob treft men voornamelijk in kustgebieden aan. Hij is vaak langer dan drie meter en leeft van vis en grote steurgarnalen. De kroost wordt op het ijs ter wereld gebracht. De geringde rob heeft ongeveer dezelfde gewoonten. De klapmutsrob geeft er de voorkeur aan om verder in open zee te vertoeven. Zijn voedsel bestaat uit vissen en inktvissen.
De walrus is veel groter dan enig andere robbensoort die in het noordpoolgebied voorkomt. Hij wordt ongeveer vijf meter lang. Met zijn slagtanden breekt hij weekdiertjes los van de in het water liggende rotsblokken. Daarnaast doodt hij ook wel eens kleinere robben.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009