header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vlaamse gaai

 
   
  De Vlaamse gaai of garrulus glandarius
Het kleurrijkste lid van de kraaienfamilie is de Vlaamse gaai. Hij is een vaste gast in tuinen waar voldoende volgroeide bomen staan. Hij is wel erg schuw en tijdens een boswandeling hoort u doorgaans alleen maar zijn harde, rauwe schreeuw. Meer kans om hem te zien heeft u als  hij in een wat houterige vlucht moeizaam over open plekken vliegt met zijn brede vleugels en de opvallende witte stuit. Vlaamse gaaien bezoeken de voedertafel meestal al vroeg in de morgen, nog voor de meeste mensen wakker zijn.
Kenmerken
De kruin kan rechtop worden gezet, waardoor de kop een indringende uitstraling krijgt. Opmerkelijk is de lichtblauwe vleugelvlek en de witte stuit. Lengte : 34 cm.
Voedsel
Eikels zijn het grootste gedeelte van het jaar het belangrijkste voedsel. Vlaamse gaaien eten ook zaden, fruit en insecten (vooral kevers en rupsen).
Wintervoedering
Vlaamse gaaien komen af op broodrestjes en groenten. Ze nemen die mee om later op te eten of te verstoppen. Sommige hebben geleerd voedsel uit vuilniszakken te halen.
Nest
Beide partners bouwen het rommelige nest in een boom of grote struik, meestal een behoorlijk eind boven de grond. Het bestaat uit van bomen gerukte takken, met klei aan elkaar geplakt en gevoerd met wortels, haar en vezels.
Broedgegevens
Maanden mei en juni - één legsel - drie tot zeven bruingevlekte, groenachtige eieren - broedtijd : 16-17 dage, door het vrouwtje - vliegvlug : na 21-23 dagen; acht weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009