header insecten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vliegend hert

 
   



Het mannetje wordt 35-72 mm, het wijfje 30-45 mm. Het is een onmiskenbare soort, met aanzienlijke verschillen tussen mannetjes en wijfjes. Bij het mannetje is de bovenkaak geweiachtig vergroot, de eigenlijke grootte ervan hangt samen met het voedselaanbod tijdens de ontwikkeling als larve. Bij het wijfje is de bovenkaak kleiner maar wel krachtig. Bij het mannetje zijn de bovenkaak en het halsschild roodbruin, het hals- en kopschild zwartbruin. Hongervormen worden als aparte soort beschouwd.
Verspreiding : verspreid in eikenbossen van Zuid-, Midden- en West-Europa. Komen plaatselijk voor in Nederland en België. De kevers voeden zich graag met wegsijpelend boomsap. Met haar krachtige kaken scheurt het wijfje de schors van eiken open. Met geurstoffen lokt ze mannetjes, die overwegend in de avondschemering vliegen. Dient zich voor de maaltijd meer dan één mannetje aan, dan proberen de concurrenten elkaar met hun kaken van de boom te stoten.
Het sterkste mannetje gaat boven het wijfje staan en zo verdedigen ze gedurende enkele dagen de lekkernij. Na de paring legt het wijfje eitjes in gevelde bomen, aan de voet van oude bomen of op boomstronken.
Jeugdstadia : de larven leven bij voorkeur in vermolmde wortels, eikenstammen en eikenstronken. Ze verpoppen zich in een bijna vuistgrote popwieg.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009