header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Voeding en leefwijze

 
   
Wat moet je eten voor een lang en gezond leven ?
Uit studies met ratten is gebleken dat bij een energiebeperkt dieet een langere levensduur wordt bereikt. Hoewel de resultaten van onderzoek met proefdieren niet zomaar toegepast kunnen worden op mensen, is het zeer waarschijnlijk dat een niet al te overmatig gebruik van (verzadigde) vetten en energie (kilocalorieŽn) een gunstig effect heeft. Wie wat minder eet leeft mogelijk langer. Minder, maar gevarieerd eten lijkt een optie om langer te leven en gezond te blijven. Een bepaald basispakket aan granen, groente, fruit, vlees , zuivel en een kleine hoeveelheid vet, aangevuld met niet al teveel suikerrijke en vetrijke tussendoortjes, is waarschijnlijk het beste. Wie zich aan die richtlijnen houdt krijgt de nodige voedingsstoffen binnen : koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht.

Tien voedingsadviezen van het Voedingscentrum :
- eet gevarieerd
- let op vet
- eet ruimschoots brood en aardappelen
- eet volop groenten en fruit
- hou uw gewicht op peil
- wees zuinig met zout
- drink veel, maar wees matig met alcohol
- eet niet de hele dag door
- ga hygiŽnisch en veilig met uw voedsel om
- lees wat er op de verpakking staat.

Hoe kan een vitaminetekort ontstaan ?
Er zijn verschillende oorzaken voor een mogelijk vitaminetekort. De kans bestaat dat iemand gewoon te weinig eet om voldoende vitamine uit de voeding binnen te krijgen. Dit kan komen door een slechte eetlust bij ziekte, hoge ouderdom of bij gebruik van alcohol of drugs. Ofwel speelt een verkeerde keuze van voeding een rol, of een niet juiste wijze van het voedsel bewaren of bereiden. Een andere mogelijkheid is dat vitaminen die via de voeding in het lichaam komen onvoldoende worden opgenomen in de darmen. Vitaminen kunnen in het lichaam onwerkzaam worden gemaakt door stoffen die de werking van vitaminen tegengaan, bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen.  Bij nierpatiŽnten kan er sprake zijn van een groot verlies aan vitaminen bij dialyse. Een andere oorzaak is een stoornis in de aanmaak van vitamine K die in het lichaam wordt gemaakt door de darmbacteriŽn. Ook kan een vitaminetekort het gevolg zijn van een erfelijke stofwisselingsziekte, bijvoorbeeld het ontbreken van bepaalde enzymen, waardoor vitaminen uit de voeding niet kunnen worden opgenomen.

Wat is voedselovergevoeligheid ?
Dit is een overkoepelende term, waaronder de begrippen voedselallergie en voedselintolerantie vallen. Met voedselallergie worden de reacties op voeding aangeduid waarbij het immuunsysteem betrokken is. Voedselintolerantie is de term voor reacties op voeding waarbij het immuunsysteem niet betrokken is, bijvoorbeeld een intolerantie voor kleurstoffen of lactose (melksuiker). Voorbeelden van een voedselallergie zijn koemelkeiwit, kippeneiwit, vis of pinda's.

Wat is cholesterol ?
Cholesterol is een stof die door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Op zich is cholesterol noodzakelijk voor het lichaam, maar een verhoogd cholesterolgehalte leidt tot aderverkalking.  Met aderverkalking wordt het proces bedoeld waarbij de bloedvaten dichtslibben doordat het cholesterol zich teveel hecht aan de binnenkant van die bloedvaten. Op den duur leidt dit tot hart- en vaatziekten. Deze kans wordt nog versterkt wanneer het gaat om een roker. Een te hoog cholesterolgehalte kan het gevolg zijn van een voeding met teveel vet en teveel verkeerde vetten. Onverzadigde vetzuren zijn in dit verband beter dan verzadigde vetzuren. De soort vet staat bij verpakte producten steeds vermeld op het etiket met de ingrediŽntendeclaratie.

Is hoge bloeddruk een ziekte ?
Op zich is dit geen ziekte. Vaak wordt de hoge bloeddruk bij toeval ontdekt, wanneer iemand toch voor iets bij de dokter is. Ook veroorzaakt hoge bloeddruk zelden klachten. De oorzaak is slechts zelden een duidelijke afwijking. Er zijn diverse metingen nodig om zeker te weten of er werkelijk sprake is van een hoge bloeddruk. Spanningen (vb. door het wachten in de wachtzaal van de dokter) kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk doen stijgen. Hoge bloeddruk is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en zal daarom in een aantal gevallen moeten worden behandeld.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009