header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Voedselgaring

 
   
Welke insecten zijn 'boeren' ? Bladsnijdende mieren, die in Amerika leven, snijden blaadjes in stukken en brengen de stukjes naar hun ondergrondse nest. Daar kauwen ze de blaadjes tot een pap waar de mieren een speciale schimmelsoort op kweken. Als de kweek gerijpt is, oogsten de mieren het resultaat en eten het op. Herdersmieren zijn net veehouders. Zij hoeden 'kudden' bladluizen en andere dieren die de zoete honingdauw produceren. Die zoeternij eten ze dan op.
Welk dier hengelt ? Sommige vissen vangen andere vissen door op ze te vissen ! Onder deze hengelaars is de zeeduivel. Deze vis heeft een staafvormige stekel aan zijn kop met een flap aan het eind. De vis ligt op de bodem van de zee en waaiert de flap heen en weer. Deze beweging trekt vissen aan, die dan door de hengelaar, de zeeduivel, gegrepen worden.
Waarom zitten sommige dieren ruiter-te-paard op andere dieren ? In Afrika rijden ossenpikkers mee op de ruggen van vee en grote wilde dieren zoals de neushoorn. Terwijl in Midden- en Zuid-Amerika de grote koevogel vee berijdt. Deze vogels pikken ongedierte weg dat in en op de houd van hun rijdier leeft. Dat vangt dus twee vliegen in één klap : de rijdieren blijven gereinigd en de ruiterdieren verzadigd.
Hoe kunnen uilen 's nachts jagen ? De meeste uilen slapen overdag en gaan, als het donker is, op jacht naar muizen en ander klein bosgedierte. Ze vliegen door de bomen in wat ons pikkedonker voorkomt. De grote ogen van de uilen zijn echter veel gevoeliger voor licht dan de onze. Zijn kunnen nog zien waar nog maar een sprankje licht is. Ook hebben uilen een heel scherp gehoor en ze kunnen hun prooidieren ontdekken door het minste geritsel in gebladerte dat deze maken. Uilen kunnen bovendien geluidloos vliegen.
Wat eten schelpdieren ? Schelpdieren langs de kusten sluiten hun schelp als het eb wordt. Maar als de vloed opkomt en ze weer onder water komen, gaat de klep van de schelp open en kunnen ze voedsel tot zich nemen. Sommige schelpdieren steken een ruw tongetje uit waarmee ze planten zoals zeewier afschrapen. Andere steken buisjes naar buiten waarmee ze uit het zeewater deeltjes daarin ronddrijvend voedsel kunnen opzuigen.
Hoe maken bijen honing ? Bijen vergaren een vloeistof, nectar, uit de bloemen. Nectar bevat suikers, zoals de suiker die wij in bepaalde voedingsmiddelen doen. De brij brengt de nectar naar de bijenkorf of -kast en daar brengt hij het in een honingraat. De bijen wieken er met hun vleugels om het water te laten verdampen en de nectar om te zetten in honing. De honingraat is eigenlijk de winterprovisiekast voor de bijen zelf, maar de mens neemt de honingraten om er de honing uit te halen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009