header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Voorbereiding op nieuwe SARS-epidemie

 
   
Genťve (CH) - De autoriteiten kunnen de balans opmaken van de epidemie met de nieuwe infectieziekte SARS. Geleerde lessen moeten risico's terugbrengen.

In een viertal uitgebreide teleconferenties maakt de wereldgezondheidsorganisatie WHO de balans op van de infectieziekte SARS. Deze ziekte heeft met name in Oost-AziŽ slachtoffers geŽist, maar ook in het Canadese Toronto waren diverse besmettingen. Een groot rapport levert de gespreksstof voor de conferenties. 
In het rapport trekt de WHO een paar belangrijke conclusies. Zo verspreidt SARS zich niet door de lucht, maar via druppeltjes. Elke patiŽnt infecteerde gemiddeld drie andere mensen, waarbij bij ziekten die zich verspreiden via de lucht een enkele persoon iedereen in een ruimte kan besmetten. Veelvuldig handenwassen en monddoekjes voor patiŽnten en verzorgend personeel remt de verspreiding. 
In ťťn op de vijf gevallen betrof een ziektegeval een gezondheidszorgmedewerker. Verplegers en artsen lopen extra risico op besmetting, zelfs als ze veiligheidsmaatregelen treffen zoals gebruik van handschoenen, oogbescherming en speciale kleding.

Tapijtmonsters
Het besmettingsgevaar is het grootste op de tiende dag van de ziekte, en neemt daarna snel af. Tien dagen nadat de koorts is verdwenen, zijn patiŽnten niet meer besmettelijk. Vreemd genoeg hebben de onderzoekers maar weinig besmettingen van kinderen vastgesteld. Slechts in twee gevallen is duidelijk dat een kind een volwassene heeft besmet met SARS, en besmetting van kinderen onderling, bijvoorbeeld op scholen, is nergens vastgesteld. Verder onderzoek moet uitwijzen of SARS bij kinderen slechts milde of afwijkende symptomen veroorzaakt. 
In hoeverre het komende jaar SARS weer kan opsteken, is de vraag. In tapijtmonsters uit het Metropole Hotel in Hong Kong ontdekten onderzoekers in na drie maanden nog RNA van het coronavirus, alhoewel geen levend virus. Tal van vragen resteren nog voor de deskundigen, zoals waar het virus vandaan komt en of het nog bij dier.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009